Nederland kort

Leers mag Iraakse asielzoekers toch uitzetten naar Irak

Den Haag. Uitgeprocedeerde asielzoekers uit Irak kunnen weer worden uitgezet naar dat land. Dat maakt minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) op uit de brief die hij ontving van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het Europees hof besloot gisteren om per geval te onderzoeken of de veiligheid in Irak afdoende is. Met deze uitspraak geldt niet langer een algemeen verbod op terugsturen naar Irak, concludeert Leers. In Nederland zijn nu vierhonderd vluchtelingen uit Irak die hier niet meer mogen blijven. Eind oktober besloot het Europees hof dat uitzettingen naar Irak voorlopig van de baan waren. Daarmee stak het een stokje voor een geplande groepsuitzetting. Nu zegt het hof zich opnieuw te buigen over de zaken van individuele asielzoekers die bezwaar maakten tegen de uitzetting. Zolang het hof daarmee bezig is, kunnen ze in Nederland blijven. (ANP)

‘Bernhard betrokken bij wapenhandel’

Amsterdam. Prins Bernhard was omstreeks 1950 betrokken bij de wapenhandel in Indonesië. Dat beweert althans historicus Gerard Aalders van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) in zijn boek Bernhard Zakenprins, dat vandaag verschijnt. Aalders heeft geen bewijzen gevonden dat Bernhard zelf een handelaar was die actief wapens kocht en verkocht. De onderzoeker zegt uit indirecte bewijzen wel te kunnen afleiden dat de prins zich met de wapenhandel in Indonesië bemoeide, met het doel de nieuwe regering daar ten val te brengen. „Een aantal wapenhandelaren kende Bernhard persoonlijk en de beruchte Afghaanse handelaar Ali Shah is bij de prins op Soestdijk geweest om te praten over zaken.” Aalders zegt dat zijn conclusie „voor 98 procent rond is.” Veel belangrijke archiefstukken liggen volgens hem nog achter gesloten deuren. (ANP)

Twee kinderen dood gevonden in woning

Tienhoven. In een woning aan de Looijersdijk in het Utrechtse Tienhoven (gemeente Maarssen) zijn gisteravond twee kinderen dood aangetroffen. De politie vermoedt een misdrijf, zei een woordvoerder. De politie is momenteel bezig met onderzoek rondom het huis. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. (ANP)