Nederland getroffen door Chinese exportbeperkingen

Nederlandse bedrijven maken zich zorgen over Chinese exportbeperkingen op zeldzame aardmetalen. Dat schrijft staatssecretaris Bleker aan de Tweede Kamer.

De VVD-fractie stelde vragen over een door China aangekondigde verlaging van de export van deze metalen. Dit kan problemen opleveren bij de productie van elektronische apparaten die in Nederland gemaakt worden.

Niet alleen Nederland heeft last van het Chinese quotum, vertelt economieredacteur Piet Depuydt. Hij is gespecialiseerd op het gebied van grondstoffen. Ook de rest van Europa en de VS heeft hier last van: ,,Op dit moment komt 90 procent van het mondiale aanbod van mineralen uit China.” Toen de prijzen van deze metalen een aantal jaar geleden sterk daalden, werd het exploiteren van mijnen in bijvoorbeeld Zuid-Amerika onrendabel. China bleef echter doorgaan met het delven van deze grondstoffen. Inmiddels zijn de prijzen weer gestegen en is China ,,quasi-monopolist”.

China drijft, volgens Depuydt, de prijzen niet met opzet omhoog door de export te beperken. ,,Ze willen vooral de eigen vraag naar grondstoffen opvangen en reserves op te bouwen.” Inmiddels is er een begin gemaakt aan het exploiteren van nieuwe mijnen om de afhankelijkheid van Chinees metaal terug te dringen, maar het duurt waarschijnlijk twee tot drie jaar voordat deze genoeg kunnen produceren. Tot die tijd blijft de markt krap.

Volgens staatssecretaris Bleker verzamelt de Europese Commissie op dit moment informatie om te bekijken of ze een zaak hebben bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Het ministerie van Economische Zaken is in gesprek met bedrijven die door de exportquota geraakt kunnen worden.

    • Hans Klis