Nadal en Berdych winnen in Londen

Rafael Nadal is dicht bij een plaats in de halve finale van de World Tour Finals, het officieuze wereldkampioenschap voor tennissers. De mondiale nummer één ontdeed zich gisteren in twee sets van Novak Djokovic: 7-5 en 6-2. Hij komt nu uit tegen Tomas Berdych, die eerder op de dag won van Andy Roddick: 7-5 en 6-3.

De 24-jarige Nadal kan in Londen voor de eerste keer in zijn carrière het eindejaarstoernooi voor tennissers winnen. Verloor hij vorig jaar al zijn groepswedstrijden, dit jaar steekt hij in goede vorm. „Ik speelde mijn beste wedstrijd hier in Londen tot nu toe”, zei hij na afloop van zijn partij tegen Djokovic.

Zijn Servische tegenstander was minder fortuinlijk. Gedurende de partij had hij veel last van zijn contactlenzen, waardoor hij een paar keer om medische assistentie moest vragen. Uit frustratie gooide Djokovic een fles water op de baan en sloeg hij met zijn hand op zijn stoel. Hij produceerde 31 ‘onnodige’ fouten, tegen de 15 van Nadal. „Ik zit nog steeds in het toernooi”, concludeerde hij later laconiek.

Na zijn matige start tegen Djokovic, eerder deze week, maakte Berdych tegen Andy Roddick een goede indruk. De Tsjech en de Amerikaan deden weinig voor elkaar onder, maar Berdych ging beter om met de schaarse kansen die hij kreeg op de service van zijn tegenstander. Van de vier breekkansen die hij afdwong, benutte hij er drie, waarvan de laatste hem de overwinning opleverde. Roddick wist daarentegen geen enkele breekkans te benutten.

Berdych was opgelucht dat hij tegen Roddick wel zijn gewenste niveau haalde. „Ik heb me knap hersteld van mijn nederlaag tegen Djokovic”, constateerde de mondiale nummer zes, die in zijn eerste partij naar eigen zeggen stijf stond van de zenuwen.

Vandaag speelt Roger Federer tegen Robin Söderling in de laatste groepswedstrijd. Andy Murray komt uit tegen David Ferrer. Federer, Murray en Söderling maken allemaal nog kans om de halve finales te bereiken.