Mondiaal man worden

MetropolisNed. 3, 20.25 - 20.55 uur.

In China krijgen jongens van vijftien een geweer. In Nicaragua nemen vaders hun zoon mee naar de hoeren. In Nederland krijgen achttienjarigen op het gemeentehuis een taartje met daarop de tekst: ‘vanaf nu zeggen we U tegen je’. In Edam althans.

En dat zijn nog maar een paar van de rituelen die van jongeren volwassenen maken in deze aflevering van Metropolis, het buitenlandprogramma van de VPRO. In een half uur komen ook nog initiatieriten in Armenië, Pakistan, Kenia en Zuid-Afrika aan bod.

Metropolis werkt met lokale correspondenten en vindt misschien daardoor dingen die nog niet zo bekend zijn voor de camera, en filmt die dingen laconiek. Dit is geen documentaire op het IDFA, dit is ook geen National Geographic over mensen. De Xhosa of de Masai leven net zo in het heden als de Edammer of de Colombiaan. Overal kun je je verbazen.

Het filmpje over de ontmaagding in Nicaragua is het verbazingwekkendst. Alles, nou ja, bijna alles, krijgen we te zien en te horen. Zelfs de prostituee wil na afloop best een paar vragen beantwoorden. Maar voor een ritueel lijkt de ontmaagding met merkwaardig weinig ceremonieel omgeven. Ondanks dat vader en zoon openlijk voor de camera over de ontmaagding praten, lijkt de gebeurtenis niet gevierd te worden. Niemand feliciteert de vader of de zoon, niemand weet wat ze gaan doen. De prostituee lijkt evenmin op de hoogte van het rituele karakter van de gebeurtenis.

Hoe vaak moet iets gebeuren om een ritueel te mogen heten? In Metropolis is één keer misschien genoeg. Het is geen programma voor cijfers, maar voor impressies. Misschien komt de rituele ontmaagding in Nicaragua net zo weinig voor als in Nederland het taartjes eten met ‘vanaf nu zeggen we U tegen je’.

Bianca Stigter

    • Bianca Stigter