Meer laag dan hoog opgeleiden gebruiken internet

Nederlanders met een lage opleiding brengen meer tijd op internet door dan mensen met een hogere opleiding. Dat is voor het eerst. Laaggeschoolden zijn gemiddeld 3 uur en 4 minuten per dag online. Hoger opgeleiden zitten circa 30 minuten korter op internet.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente dat vandaag is gepresenteerd. In 2005 brachten Nederlanders nog gemiddeld 30 minuten door op internet. „Internet zorgt voor een sociale revolutie”, zegt hoogleraar Jan van Dijk (UT). „Het gebruik van het volksmedium internet zal de komende jaren explosief stijgen wanneer internet samensmelt met traditionele media als tv, radio, boeken en kranten en mobiel internet gewoner wordt.”

Wat laag en hoog opgeleiden online doen verschilt. Lager opgeleiden houden zich volgens de Twentse onderzoekers vooral bezig met chatten, online gamen en bekijken van YouTube-filmpjes. Hoger opgeleiden gebruiken het web meer om informatie te zoeken voor opleiding of loopbaan.

Internet is ook geen mannenmedium meer, blijkt uit het onderzoek. Dat komt vooral door sociale media als Hyves, Facebook en Twitter. Mannen zijn per dag 3 uur en 18 minuten online, vrouwen 2 uur en 54 minuten. Over het algemeen gebruiken Nederlanders het web nog als informatiemedium, maar het aandeel van communicatie, ontspanning en entertainment groeit. Eén op de zeven Nederlanders speelt dagelijks een online computergame.

De onderzoekers noemen het opvallend dat nog weinig Nederlanders telewerken. Slechts 10 procent van de ondervraagden werkt thuis via internet.

Internationaal gezien loopt Nederland voorop als het gaat om internetaansluitingen thuis. In Nederland en IJsland hebben 90 procent van de huishoudens toegang tot internet. Het Europees gemiddelde is 65 procent. In Bulgarije en Roemenië is het internetgebruik het laagst in de EU.