Medvedev: ruïneuze stagnatie

Het huidige Rusland lijkt op de Sovjet-Unie uit de nadagen van partijleider Leonid Brezjnev, toen corruptie en bureaucratie het land de afgrond in dreigden te duwen. Het land verkeerde in een staat van ‘stagnatie’, heette het toen. Diezelfde terminologie gebruikte president Medvedev gisteren op zijn videoblog, toen hij regeringspartij Verenigd Rusland ervoor waarschuwde dat Rusland in een ruïneuze stagnatie dreigt te belanden als er niet snel meer politieke concurrentie komt. Volgens hem zijn oppositiepartijen in het parlement gemarginaliseerd, omdat zij geen kans hebben om in eerlijke verkiezingen te winnen.

Hij verzweeg daarbij dat het Kremlin zelf verantwoordelijk is van die marginalisering. Oppositiepartijen krijgen tijdens campagnes geen zendtijd en worden vaak zo geïntimideerd dat ze amper als politieke tegenstander kunnen functioneren. Om dergelijke kritiek bij voorbaat te pareren zei Medvedev op zijn blog dat de Russische democratie imperfect was, maar dat die zich ondanks alles voorwaarts bewoog.

Zij die denken dat Medvedev zich los wil maken van het regime van zijn voorganger Poetin, onder wie de stagnatie begon, komen bedrogen uit. De meeste analisten in Moskou zien zijn boodschap hoogstens als een oppoetsen van het imago van het Kremlin, nu in 2011 parlementsverkiezingen worden gehouden en Rusland dringend behoefte heeft aan westerse investeringen. Want voorop blijft staan dat Verenigd Rusland de meerderheid in het parlement houdt. Alleen daarom al kunnen hoogstens twee andere partijen in de Doema worden toegestaan.