Medvedev bekritiseert zogenaamd overmacht partij Poetin

De Russische president Medvedev waarschuwde gisteren in zijn videoblog voor politieke stagnatie in Rusland. Hij uitte zijn zorg over de positie van oppositiepartijen, die geen enkele kans hebben om te winnen en zodoende geen invloed weten te verwerven. De partij van de macht, Verenigd Rusland, blijft daarentegen alleen maar winnen. Dit is volgens Medvedev zowel schadelijk voor de macht als de oppositie. Een typisch staaltje window dressing vanuit het Kremlin.

De Russische president Medvedev waarschuwde gisteren in zijn videoblog voor politieke stagnatie in Rusland. Hij uitte zijn zorg over de positie van oppositiepartijen, die geen enkele kans hebben om te winnen en zodoende geen invloed weten te verwerven. De partij van de macht, Verenigd Rusland, blijft daarentegen alleen maar winnen. Dit is volgens Medvedev zowel schadelijk voor de macht als de oppositie. Een typisch staaltje window dressing vanuit het Kremlin.

Zo beweerde de Russische president dat hij al verschillende maatregelen heeft genomen om het politieke systeem te hervormen en de oppositie meer ruimte te geven. Hij noemde onder andere het strafbaar maken van verkiezingsfraude en het laagdrempeliger maken (verzamelen van minder handtekeningen) voor een partij om aan de verkiezingen mee te doen. ,,Onze democratie is niet perfect, dat begrijpen wij heel goed. Maar we bewegen voorwaarts.” In realiteit maakt de oppositie geen schijn van kans.

,,Medvedev probeert met deze boodschap het imago van het regime weer op te poetsen”, reageert NRC-correspondent Michel Krielaars vanuit Moskou. ,,De stagnatie waar hij voor waarschuwt bestaat al jaren en de ontevredenheid onder de bevolking is groot. Medvedev speelt een spelletje ‘democratie’tje’, met name voor het Westen. Maar in werkelijkheid is de oppositie nog steeds sterk afhankelijk van het Kremlin en stemmen zij onder druk mee met de macht”. Volgens Krielaars hoeft de videoboodschap niet opgevat te worden als een machtsstrijd met Poetin. ,,Ze behoren beide tot hetzelfde systeem en hebben er absoluut geen belang bij het autoritaire regime te veranderen.”

Medvedev loopt zich al warm voor de parlements- en presidentsverkiezingen in 2011 en 2012. In de videoboodschap probeert hij zich te profileren als het redelijk democratisch alternatief.

    • Marije Willems