Leers begint uitzetten

Minister Leers (Immigratie, CDA) wil weer beginnen met het uitzetten van uitgeprocedeerde Iraakse asielzoekers. Volgens de minister heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zijn verbod op gedwongen uitzetting naar Irak ingetrokken. Begin november had het Hof een tijdelijk algemeen verbod op uitzetting naar Irak ingesteld.

Vluchtelingenwerk en oppositiepartijen PvdA en GroenLinks zijn het niet eens met het besluit van Leers. Volgens hen heeft het Hof juist het tijdelijk verbod op uitzetting verlengd, terwijl het nu individuele zaken van uitzetting naar Irak onderzoekt. Eerder had Leers een communiqué van het Hof verkeerd geïnterpreteerd.

De verwarring wordt deels veroorzaakt door de vraag voor wie een zogenaamde Rule 39 geldt. Het Hof kan zo’n maatregel per asielzoeker van toepassing verklaren, maar in het geval van Irak besloot het Hof dat elke Iraakse asielzoeker met succes een Rule 39 kan aanvragen, waardoor er een de facto verbod ontstond op uitzettingen naar Irak.

In zijn laatste brief schrijft het Hof dat alle gedwongen uitzettingen individueel getoetst zullen worden, voor Leers reden te denken dat er geen juridische belemmeringen meer zijn om individuele vluchtelingen terug te sturen.