Kort nieuws Buitenland

Europarlementslid Bloom tweemaal uit parlement gezet

Straatsburg, 25 nov. Het Britse Europarlementslid Godfrey Bloom is gisteren twee keer het parlement uitgezet. Bloom, lid van de UK Indepence Party, onderbrak tijdens het debat over de Ierse financiële crisis de Duitser Martin Schulz, fractieleider van de sociaal-democraten, met de nazi-slogan „Ein Volk, Ein Reich, ein Führer”. Schulz had de anti-Europese houding van de Britten gehekeld. Bloom noemde Schulz ook een „ondemocratische fascist”. Voorzitter Jerzy Buzek vroeg daarop Bloom om zijn woorden terug te nemen. Dat weigerde hij, waarna hij het parlement werd uitgezet. Toen hij zijn plaats weer probeerde in te nemen, werd hij opnieuw de zaal uitgezet. Uit protest tegen zijn verwijdering stapten extreem-rechtse en eurosceptische parlementsleden, onder wie de leden van de PVV van Geert Wilders, nog voor de stemming op uit het parlement. (AP, AFP)

Maliki formeel kabinetsformateur

Bagdad, 25 nov. De Iraakse president, de Koerd Jalal Talabani, heeft vandaag premier Nouri al-Maliki formeel gevraagd een nieuwe regering te vormen. Een akkoord daarover was twee weken geleden na acht maanden onderhandelen bereikt door de grootste politieke partijen. Het is niet duidelijk waarom de formele aanwijzing nu pas is gevolgd. Maliki heeft volgens de grondwet dertig dagen vanaf vandaag om een kabinet te vormen. Er is nog geen enkel vooruitzicht over de vraag hoe de ministersposten zullen worden verdeeld. (Reuterds, AP)

Politie Mexico pakt opvolger ‘Barbie’

Mexico-Stad, 25 nov. De Mexicaanse politie heeft dinsdag in een gegoede wijk van Mexico-Stad de opvolger van de Amerikaanse drugsbaron Edgar ‘La Barbie’ Valdez gearresteerd. Carlos ‘The Cowboy’ Montemayor (38) is Valdez’ schoonvader en heeft de leiding over zijn bende overgenomen nadat Valdez in augustus werd gearresteerd. Volgens de politie heeft Montemayor toegegeven dat zijn bende in september per ongeluk twintig toeristen heeft ontvoerd en vermoord in Acapulco. De slachtoffers waren aangezien voor leden van een vijandig drugskartel. (Reuters)

Soevereiniteit van Polen ‘onaangetast’

Warschau, 25 nov. Het Poolse Constitutionele Hof heeft gisteren bepaald dat het Europese Verdrag van Lissabon niet in strijd is met de grondwet. Leden van de conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) van Jaroslaw Kaczynski, de tweelingbroer van de in april bij een vliegtuigongeluk omgekomen president Lech Kaczynski, hadden die zaak aangespannen omdat zij vonden dat door het verdrag de Poolse soevereiniteit werd aangetast. Het Verdrag van Lissabon is bedoeld om de EU slagvaardiger te maken. Het Hof oordeelde dat onder het verdrag de Poolse autonomie niet in het geding komt. Ook zei het Hof dat absolute soevereiniteit een „ding van het verleden” is. Ook in ander EU-lidstaten zijn eerder soortgelijke bezwaren geuit tegen het verdrag. (AP)

Gevangenis voor Syrische criticus

Damascus, 25 nov. De Syrische oppositiepoliticus Khalaf Jarboou is gisteren in hoger beroep tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens „beschadiging van de waardigheid van de staat”, een van de gebruikelijke beschuldigingen tegen dissidenten. Jarboou maakt deel uit van de niet-erkende Partij van het Democratische Syrische Volk, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. In Syrië zitten talrijke critici van het regime gevangen. (AFP)

Vijf Afghaanse leiders vermoord

Kabul, 25 nov. In de noordelijke Afghaanse provincie Faryab zijn volgens de NAVO-missie ISAF gisteren vijf stamleiders gedood door een hinderlaag van opstandelingen. Hun auto werd getroffen door een raketgranaat. Vier andere stamleiders raakten gewond. De invloed van de Talibaan in het voorheen relatief veilige noorden breidt zich de laatste maanden snel uit, vooral in de gebieden waar Pashtun-minderheden wonen. Het is een bekende tactiek van de opstandelingen om enkele lokale leiders te doden als zij zich in een nieuwe regio vestigen. (AP)