Kort nieuws Binnenland

Aanhouding van moeder na dood twee kinderen

Door een onzer redacteuren

Tienhoven, 25 nov. In een woning in het Utrechtse Tienhoven (gemeente Maarssen) zijn gisteravond twee kinderen dood aangetroffen. De politie heeft de moeder aangehouden. De vader vond de jongetjes van twee en vier toen hij rond half zeven thuis kwam. Politie en ambulance waren binnen tien minuten ter plaatse, maar hulp mocht niet meer baten. De moeder werd later gewond aangetroffen buiten Tienhoven en was niet goed aanspreekbaar. Een woordvoerder van de politie bevestigde dat ze medicijnen had ingenomen. De vrouw ligt nu in het ziekenhuis. Of de moeder psychische problemen heeft en wat voor medicijnen ze had genomen, kon de woordvoerder nog niet zeggen. Ook is onduidelijk of de familie bekend was bij Bureau Jeugdzorg of de GGZ Utrecht.

Lage opkomst bij raadsverkiezingen

Rijswijk, 25 nov. De animo voor de verlate gemeenteraadsverkiezingen van gisteren is op de meeste plaatsen vrij laag geweest. In een kleine dertig gemeenten met plannen voor een gemeentelijke herindeling was er een stembusgang. In de nieuwe gemeente Eijsden-Margraten was de opkomst met 65,8 procent het hoogst. Oss, dat fuseert met Lith, was hekkensluiter met een opkomst van 43 procent. Voor regeringspartijen CDA en VVD pakten de gemeenteraadsverkiezingen overwegend goed uit. In de meeste gemeenten werd of bleef één van de twee de grootste. De verkiezingen in de betrokken gemeenten waren eerder uitgesteld in afwachting van de herindeling. Die gaat overigens voor tien gemeenten niet door; zij zouden samengaan tot drie gemeenten, maar daarover bestond lokaal geen overeenstemming. (ANP)

Koenders niet naar Verenigde Naties

Den Haag, 25 nov. PvdA’er Bert Koenders, oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking, wordt geen directeur van het bevolkingsfonds van de Verenigde Naties, Unfpa. Hij was een van de veertien kandidaten voor deze post. VN-ecretaris-generaal Ban Ki-moon heeft deze week de Nigeriaan Babatunde Osotimehin benoemd als hoofd van Unfpa. De nieuwe directeur, die op 1 januari aan de slag gaat, is in die functie ook een van de ondersecretarissen-generaal van de VN. Koenders had eind september een sollicitatiegesprek in New York. Het destijds demissionaire kabinet steunde zijn kandidatuur. (ANP)

Ter Horst nieuwe voorzitter hbo’s

Den Haag, 25 nov. Oud-minister Guusje ter Horst (PvdA) wordt de nieuwe voorzitter van de HBO-raad. Zij vervangt Doekle Terpstra die deze week per direct opstapte om voorzitter van het college van bestuur bij hogeschool Inholland te worden. Ter Horst begint haar nieuwe functie op 1 januari, zo heeft de overkoepelende vereniging van de hbo-scholen gisteren laten weten. De functie loopt een jaar. Totdat Ter Horst begint, wordt het voorzitterschap waargenomen door vice-voorzitter Geri Bonhof. Ter Horst was van 2007 tot 2010 minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Eerder was zij onder meer burgemeester van Nijmegen. (ANP)