Koopziek

Toen God het nog voor het zeggen had, waren de winkels op zondag dicht. Maar in 1996 kwam de Duivel met die ellendige winkeltijdenwet en was één zondag per maand verloren. Bovendien konden gemeenten vrijstelling krijgen door te claimen dat ze een toeristische aantrekkingskracht hadden.

Dat is op zichzelf al een stompzinnig criterium. Alsof God het wel door de vingers ziet als het buitenlanders zijn die we geld aftroggelen. Vast een katholieke God, dezelfde die ook condooms toestaat, althans, mits je daar hiv-besmette hoeren mee penetreert. Dezelfde God die op de Sint Janskathedraal een engel laat vervaardigen met in z’n hand een mobieltje – dat koopzieke instrument bij uitstek.

Sinds 1996 is het aantal toeristische gebieden in Nederland uiteraard de pan uit gerezen. De Duivel heeft zoveel terrein gewonnen dat het vorige kabinet een exorcisme in gang zette, dat pas deze week door de Eerste Kamer werd goedgekeurd door de kleine christelijke partijen (CDA, CU, SGP), plus de seculiere SP, die zich aansluit in naam van de kleine ondernemer.

Volgens de nieuwe winkeltijdenwet moeten gemeenten beter onderbouwen waarom ze toeristisch aantrekkelijk zijn. Gemeenteambtenaren hebben zich nu massaal aangemeld voor een stage bij de Kampioen van de ANWB, om rapporten te leren schrijven die de pittoreske aantrekkingskracht bezingen van Pernis en Zoetermeer. Raken de hoger geplaatste ambtenaren daar niet door bedwelmd, dan zijn er nog allerlei vormen van beroep mogelijk. Tot aan het Europese Hof.

Heeft Hij nu Zijn zin? Winkeliers en overheid zullen verzuipen in stapels papierwerk en eindeloze procedures. Maar goed dat die winkels op zondag dicht zijn, want dit wordt overwerk. „Maar Jezus zei: ‘Mijn Vader werkt aan één stuk door, en daarom doe ik dat ook.” (Joh. 5:17)

De nieuwe winkeltijdenwet geeft de macht terug aan God, die ons behoedt voor al te snel economisch herstel. De Duivel wil ongebreideld consumeren en economische groei, God begrijpt dat we toe moeten naar economische krimp. God begrijpt dat de scheiding van Kerk en Staat daar schaamteloos voor geschoffeerd mag worden.

Christiaan Weijts

    • Christiaan Weijts