Justitie gelast arrestatie van oorlogsmisdadiger Faber

Het Openbaar Ministerie heeft een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Klaas Carel Faber (88). De voor oorlogsmisdaden veroordeelde Haarlemmer verblijft in de Zuid-Duitse plaats Ingolstadt.

Faber werd in Nederland in 1947 ter dood veroordeeld voor moord en het opzettelijk in tijd van oorlog de vijand hulp bieden. In cassatie is deze straf omgezet in een levenslange gevangenisstraf. Faber wist in 1952 echter uit de gevangenis van Breda te ontsnappen en naar Duitsland te vluchten. Daar weet hij zich beschermd door een zogenoemd ‘Führererlass’. Het betreft een door Adolf Hitler uitgevaardigde wet die aan buitenlanders in Duitse krijgsdienst de Duitse nationaliteit toekende. Omdat Duitsland na de oorlog geen onderdanen wenste uit te leveren, beschermde deze wet ook landverraders als Faber.

De afgelopen jaren lijkt de Duitse overheid toch nog werk te willen maken van de bestraffing van de laatste nog in leven zijnde oorlogsmisdadigers. De Nederlandse SS’er Heinrich Boere werd in maart van dit jaar in Aken tot levenslang veroordeeld voor de moord op drie onschuldige Nederlandse burgers. In München loopt nu het proces tegen kampbewaker John Demjanjuk. De Duitse minister van Justitie, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, zei deze zomer dat ze bereid was ook de zaak-Faber nog eens te bekijken.

Faber diende tijdens de oorlog in de Waffen SS en was lid van het executiepeloton in kamp Westerbork. Daarnaast maakte hij deel uit van de lijfwacht van NSB-leider Anton Mussert.

Klaas Carel Faber kwam uit een NSB-gezin. Zijn vader Pieter werd in 1944 geliquideerd door verzetsvrouw Hannie Schaft, bekend als ‘het meisje met het rode haar’. Zijn broer Pieter Johan werd in 1948 geëxecuteerd wegens oorlogsmisdaden.