Jurkjesdag in winters Parijs

Ook in Parijs heeft de winter toegeslagen, maar dat kan de Franse vrouwen niet tegenhouden om vandaag jurkjesdag te houden. Dat is geen Franse variatie op de rokjesdag van Martin Bril, maar een vorm van vestimentair vrouwenprotest naar aanleiding van de nationale dag tegen geweld tegen vrouwen.

De jurkjesdag is een initiatief van de beweging Ni Pute Ni Soumise (Noch Hoer Noch Slavin), een vereniging die opkomt voor vrouwenrechten, voornamelijk binnen de moslimgemeenschap. Die vereniging werd een vijftal jaar geleden opgericht naar aanleiding van de moord op enkele vrouwen die van ontrouw werden beschuldigd.

Geweld tegen vrouwen is geen klein probleem in Frankrijk. In 2009 waren 654.000 vrouwen slachtoffer van geweld. Ruim de helft van de gevallen vindt plaats binnen een relatie. 140 vrouwen werden vorig jaar door hun partner vermoord. De officiële dag tegen het geweld tegen vrouwen krijgt daarom brede steun van de overheid, met onder andere spotjes op televisie.

De jurkjesdag speelt daarop in en wil ook meer doen. Met als presentatrice Isabelle Adjani worden vanavond 17 jurken van bekende vrouwen geveild, zoals die van actrice Sophie Marceau of schrijfster Amélie Nothomb. De opbrengst gaat naar de aankoop van appartementen waar slachtoffers van geweld tegen vrouwen kunnen schuilen. Ajani speelde vorig jaar de hoofdrol in een film die eveneens La Journée de la Jupe heette.


Isabelle Adjani -La journée de la jupe -Au cinéma le 25 Mars
Geüpload door tumulte-team. - Het hele seizoen en gehele afleveringen online.

    • Dirk Vandenberghe