Jemen zet populaire Egyptische prediker in tegen Al-Qaeda

Een populaire Egyptische televisieprediker is door de Jemenitische regering ingezet om extremistische denkbeelden onder de jeugd te bestrijden. Moslimextremisten van het regionale filiaal van Al-Qaeda krijgen steeds vastere voet aan de grond in het instabiele land. Legercampagnes tegen de militanten hebben tot dusverre weinig opgeleverd.

„Het doel van dit project is extremisme te ontwortelen en gematigdheid te verspreiden, om het werkelijke gezicht van de islam te laten zien en een opgewekt beeld van Jemen aan de wereld te tonen”, zei prediker Amr Khaled gisteren in de zuidelijke havenstad Aden bij de start van zijn campagne. „We kunnen dit doen door middel van samenwerkingsverbanden om [Jemens] werkelijke leider ertoe te bewegen het extremisme het hoofd te bieden”, zei hij. „Die leider is de jeugd van Jemen.”

Het project wordt gefinancierd door de Jemenitische overheid samen met twee lokale hulporganisaties. In dit kader worden onder andere zeventig jonge predikers in elke provincie van het land opgeleid die in samenwerking met oudere geestelijken gematigde ideeën moeten propageren.

Amr Khaled heeft met zijn moderne stijl – hij gaat in pak gekleed en verwijst in zijn preken naar internet en sportclubs – aanzienlijke populariteit verworven onder Egyptische middenklasse-jongeren. Maar de Egyptische autoriteiten moeten weinig hebben van charismatische religieuze leiders zoals hij. Hij brengt het grootste deel van zijn tijd dan ook in Londen door om aan de druk van de Egyptische overheid te ontsnappen.

Of zijn charme ook werkt in Jemen, is nog maar de vraag. De zuidelijke provincies waar Al-Qaeda verschanst zit zijn zwaar beïnvloed door fundamentalistisch-sunnitische denkbeelden die worden verspreid vanuit het machtige buurland Saoedi-Arabië. (Reuters)