Jan van V. krijgt 7 mln van fiscus

Hoofdverdachte Jan van V. in de zogeheten vastgoedfraude krijgt circa 7 miljoen terug van de Belastingdienst. Dat is de uitkomst van een schikking met de fiscus die Van V. twee weken geleden heeft gesloten. Volgens zijn advocaat Willem Koops gaat het om vennootschapsbelasting.

Jan van V. trof al een schikking met Bouwfonds en Philips Pensioenfonds. Deze zouden door bedrijven van Jan van V. voor ruim 70 miljoen euro zijn benadeeld bij vastgoedtransacties. Aan het Openbaar Ministerie betaalde Jan van V. 5 miljoen boete. Met de schikking erkende Van V. dat bedrijven door zijn handelen financieel zijn benadeeld. Hij ontkent dat hij strafbare feiten zou hebben gepleegd. Het Openbaar Ministerie vervolgt hem in de zaak.

Vandaag diende er een regiezitting. De strafzaak zelf, die deze maand zou beginnen, is uitgesteld omdat advocaten nog feitenonderzoek willen doen. Advocaat Koops denkt dat door ongeoorloofde samenwerking van fiscus en FIOD sprake is van een onrechtmatige start van het onderzoek. Hij vroeg vandaag aan de rechter medewerkers van de diensten hierover te mogen horen.

De grootste fraudezaak uit de Nederlandse geschiedenis draait om malversaties met vastgoed van het Philips Pensioenfonds en Rabo Bouwfonds. Onder leiding van hoofdverdachten Jan van V. en het aangetrouwde familielid Nico V. werd volgens justitie vastgoed te goedkoop gekocht en te duur verkocht. Het verschil staken de verdachten in hun zak.

Ging de fiscale recherche buiten zijn boekje?: pagina 3

    • Tom Kreling