Internationaal kort

Protest in Kabul na stembusuitslag om vermeende fraude

kabul. Ruim twee maanden na de Afghaanse parlementsverkiezingen is de kiescommissie er nog altijd niet in geslaagd om, zoals beloofd, de volledige uitslag bekend te maken. Wel werden gisteren de meeste resultaten vrijgegeven. Maar beschuldigingen van grootscheepse stembusfraude werpen een schaduw over de waarde van de uitslag. In de straten van Kabul betoogden enkele honderden mensen, veel boze kandidaten en hun aanhang, tegen het volgens hen oneerlijke verloop van de verkiezingen. Zo’n 2.500 kandidaten streden in september om 249 beschikbare zetels. Eén op de tien kandidaten is gediskwalificeerd wegens fraude. Er waren meer dan 6.000 klachten ingediend en bijna een kwart van de 5,6 miljoen uitgebrachte stemmen is ongeldig verklaard. De openbare aanklager heeft zelfs een onderzoek ingesteld naar mogelijke fraude van de kiescommissie. De eis van de betogers om de verkiezingen helemaal ongeldig te verklaren en over te doen, maakt geen kans. De regering voelt daar niets voor. Van 33 provincies is de uitslag nu bekendgemaakt, alleen van de onrustige provincie Ghazni, ten zuidwesten van Kabul, nog niet. (Reuters, AFP)

België houdt negen verdachten nog vast

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De zeven mannen die gisteren in Antwerpen zijn gearresteerd in verband met een terreuronderzoek, blijven in voorlopige hechtenis. Dat heeft het Belgische Openbaar Ministerie gisteren bevestigd. Zij worden verdacht van het ronselen van strijders voor een Tsjetsjeense rebellenbeweging en het inzamelen van geld voor de groep. Een van hen zou een aanslag beramen in België. In het kader van het onderzoek werd dinsdag ook in de buurt van Aken, in Duitsland een man gearresteerd. Op verzoek van België hield de Nederlandse politie drie mannen aan. Later op de dag bleek dat in Brussel vijftien mensen waren gearresteerd op verdenking van terrorisme. Twee verdachten zijn vastgezet. Deze zaak staat volgens de Belgische autoriteiten los van de operatie in Antwerpen. Het tweetal wordt ervan verdacht jonge moslims te hebben geronseld om te vechten in Irak en Afghanistan. Er zouden geen plannen voor een aanslag zijn geweest. De drie die in Amsterdam werden aangehouden, worden „binnen enkele dagen” aan België uitgeleverd, meldt het OM.

Zeventien doden bij aanslag in Jemen

Sana’a. In het noorden van Jemen zijn gisteren zeventien mensen gedood bij een zelfmoordaanslag op shi’ieten die op weg waren naar een religieus feest. Dat heeft een woordvoerder van shi’itische rebellen in het gebied bekendgemaakt. Tussen de rebellen van de zaïditische sekte van de shi’itische islam en de overwegend sunnitische regering bestaat sinds enkele maanden een staakt-het-vuren na een bloedige oorlogsronde. Maar volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR, is de laatste tijd weer sprake van een „alarmerende escalatie” van gevechten in het gebied. (AFP)

Mijnwerkers Nieuw-Zeeland omgekomen

GREYMOUTH. De 29 mijnwerkers die sinds vrijdag vastzaten na een explosie in een kolenmijn in Nieuw-Zeeland zijn volgens de autoriteiten overleden. Gisteren deed zich in de mijn, waar gasconcentraties de hulpverlening onmogelijk maakten, een tweede explosie voor. De hoop op overlevenden is daarmee vervlogen. De oorzaak van de tweede explosie is onbekend. „De natie is in rouw”, verklaarde de Nieuw-Zeelandse premier John Key gisteren. (AP)

Politie en kopten slaags in Kairo

Kairo. Bij een botsing tussen de Egyptische politie en christelijke betogers in Kairo is gisteren een betoger om het leven gekomen, zo hebben de veiligheidsdiensten meegedeeld. Ongeveer 150 kopten protesteerden tegen het verbod om een kerk te bouwen. Zoals gebruikelijk in Egypte was een overmacht van honderden agenten ingezet om de betogers te verspreiden. Verscheidene mensen raakten gewond; ongeveer twintig zijn gearresteerd. (AFP)