Ierland stelt beleggers niet gerust

De Ierse aankondiging om komend jaar voor 15 miljard euro te bezuinigen heeft internationale beleggers niet gerustgesteld. Ze blijven bezorgd dat de Ierse schuldencrisis overslaat naar andere eurolanden, met name Portugal en Spanje. De euro zakte vandaag verder weg tegenover de dollar.

Het hoofd van het Europese Stabiliteitsfonds (EFSF), Klaus Regling, probeerde vandaag het negatieve sentiment te keren. In de Duitse krant Bild zei Regling dat de toekomst van de euro geen gevaar loopt door problemen in de zwakke eurolanden. De Ierse premier Brian Cowen toonde zich gisteren optimistisch bij de presentatie van de zwaarste bezuinigingen in de geschiedenis van het land. Hoewel Ierland zich zondag genoodzaakt zag voor naar schatting 85 miljard euro steun aan te vragen bij het EFSF, zei Cowen dat zijn land ,,de uitdaging aankan”, dankzij een „goed opgeleide bevolking, de jongste inwoners van Europa en het hoogste aantal afgestudeerden”.

Die boodschap was vooral bedoeld voor wantrouwende internationale investeerders die met hun wantrouwen de markten de afgelopen weken hebben beïnvloed. Cowen zei te verwachten dat de Ierse economie de komende vier jaar met gemiddeld 2,75 procent zal groeien en dat de werkloosheid daalt tot minder dan 10 procent. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s verlaagde de kredietwaardering voor Ierland en noemt de cijfers te optimistisch.

Investeringen en vooral consumentenuitgaven blijven achter bij de verwachtingen. Ook zullen Ierse banken een nieuwe kapitaalinjectie nodig hebben. Aangenomen wordt dat Allied Irish Banks en Bank of Ireland, die afstevenen op faillissement, worden genationaliseerd. Olli Rehn, eurocommissaris voor Monetaire Zaken, noemde het vierjarenplan gisteren een „belangrijke bijdrage voor de stabilisering van de Ierse financiën”. Details van de noodhulp, waarover nog wordt onderhandeld, worden volgende week verwacht.

Commentaar: pagina 2

Schuldencrisis: pagina 15