Iedereen Anders

De bril, dat is nu echt wat een designer een uitdaging noemt. Lingerie zie je het grootste deel van de tijd niet, ook een stoel wordt nogal eens aan het zicht onttrokken, maar een bril… Eerst de bril, dan de kop. Designerdroom.

Stijl, imago, persoonlijkheid… Alle woorden die uit designers rollen lopen op dat drietal uit. Drie dromen die de designer volledig kan botvieren op de bril.

Hoe sta je in het leven? Wie wil je zijn? Wat is je ware aard? Voor mij banale vragen, voor een designer teksten uit het evangelie. In de bril schuilt het antwoord.

De bril laat zien hoe je in het leven staat. Hoekig, naïef of optimistisch. De bril seint door wie je zou willen zijn. Lachebekje, filosoof of modekoning. De bril onthult je ware aard. Een watje, een nerd of een man zonder smaak. Voor iedereen geldt dat de bril je anders maakt. Niet voor niets heeft de kruidenier in standaardbrillen zich de naam aangemeten van Hans Anders.

Een naam als een bril.

Je hebt brillen voor mensen die een bril nodig hebben. Je hebt brillen voor mensen die enigszins een bril nodig hebben. Je hebt brillen voor mensen die helemaal geen bril nodig hebben. Je hebt ook nog zonnebrillen. Geen tevre dener designer dan de brildesigner.

Melkflesglazen, leesglazen, sierglazen, niets daarvan zit zijn creativiteit in de weg. Het glas doet het platte brillenwerk, de rest blijft het vrije domein van de designer.

Voor hem telt alleen de kop van de klant. Oogartsen zijn hem worst, hem interesseert stijl, imago, persoonlijkheid. Zijn klanten hoeven niet beter te gaan zien, ze moeten iets gaan uitstralen. ’t Kan de brildesigner niet schelen of zijn klant met een fregatschip of een juwelententoonstelling op zijn neus de deur uitgaat en vervolgens zijn nek breekt, omdat hij een loszittende tegel niet zag – zijn klant is anders de deur uitgegaan. Als de mens die hij wenste te zijn. Vol stijlgevoel en behangen met persoonlijkheid.

De bril vormt de triomf van de kwakzalverij over de medische wetenschap. De overwinning van het nutteloze op het schrale nut. De Bril is Kunst. Het koninkrijk van schijn en spel, met de Toepasbaarheid als Slaafje.

De bril zet de designer op de troon van de architect en de mensenredder. Hij kneedt en verlost. Hij is totaalkunstenaar en Jezus. De zoutzak maakt hij interessant, de vogelverschrikker mooi en de ezel slim.

    • Gerrit Komrij