Grizzly voorkomt landleven voor ijsbeer

Een ijsbeer likt het Highland Wildlife Park in Kingussie, Schotland

De ijsbeer zoekt bij gebrek aan ijs steeds vaker het vasteland op. Daar zal hij het moeten opnemen tegen de juist naar het noorden trekkende grizzlybeer, en het onderspit delven. Dit schrijft het wetenschappelijke internettijdschrift PLoS One.

IJsberen jagen normaal gesproken op de uitgestrekte ijsvlaktes van de noordpool. Maar door het verdwijnen van het zee-ijs zoekt hij het zuidelijker op. Grizzly’s trekken door het warmer wordende Canada naar het noorden, en de twee soorten zullen moeten strijden om territorium.

De grizzlybeer is echter een stuk beter angepast aan het voedsel op de toendra’s. Onderzoekers hebben met een wiskundige techniek de sterkte van de beet van de twee beren vergeleken en kwamen er achter dat de ijsbeerschedel te zwak is om langdurig plantaardig voedsel te verwerken. Bij het bijten ontstaat daarin te hoge spanning.

Grizzlyberen zullen de ijsbeer, zo denken de onderzoekers, dus snel verjagen en een tijdige aanpassing van de ijsbeer aan het leven op het land lijkt uitgesloten.

    • Peter van der Ploeg