Succes VVD en CDA bij raadsverkiezingen zegt weinig over populariteit kabinet

Regeringspartijen VVD en CDA hebben het goed gedaan bij de uitgestelde raadsverkiezingen die gisteren in 29 gemeenten werden gehouden. In de meeste van die gemeenten werd één van de twee partijen de grootste. Vooral het CDA reageerde opgelucht op de verkiezingsuitslag.

Waarnemend CDA-partijvoorzitter Liesbeth Spies zei tegen persbureau ANP:

,,Deze uitslagen zijn een zeer positief signaal. We lijken het vertrouwen van kiezers weer te herwinnen. Het is een goede stimulans voor de komende provinciale statenverkiezingen.”

De reactie van Spies is volgens Herman Staal, chef politiek van NRC Handelsblad, ,,iets te voorbarig”. Hij wijst erop dat de PVV in geen enkele gemeente deelnam en dat de tussentijdse verkiezingen ,,nauwelijks landelijke uitstraling” hadden. ,,Normaal wordt er landelijk campagne gevoerd”, zegt Staal. ,,Bij deze verkiezingen hebben de kiezers waarschijnlijk op lokale issues gekozen. Ik denk dat we er landelijk heel beperkt waarde aan moeten hechten.”

Een paar andere opmerkelijke feiten over de verkiezingen:

  • De opkomst was laag. In Oss ging slechts 43 procent naar de stembus, Scherpenzeel had de hoogste opkomst met 66 procent.
  • Trots op Nederland haalde in SP-bolwerk Oss één raadszetel. De SP bleef de grootste, maar leverde wel twee zetels in.
  • De Fryske Nasjonale Partij (FNP) haalde in de nieuwe fusiegemeente zes zetels en werd daarmee achter het CDA de tweede partij. De 60 jaar oude partij bepleit meer Friese autonomie.
    • Pim van den Dool