Gemiste kans op veel meer

De club uit Enschede is uitgeschakeld voor tweede ronde Champions League.

Wel is FC Twente zeker van de Europa League, door verlies Werder Bremen.

FC Twente heeft zich gisteravond niet kunnen plaatsen voor de tweede ronde van de Champions League. De Nederlandse kampioen verloor in Milaan met 1-0 van Internazionale door een doelpunt van Esteban Cambiasso in de 55ste minuut. Omdat Tottenham Hotspur in de andere wedstrijd van groep A met 3-0 van Werder Bremen won, staat FC Twente derde en rest het met nog een wedstrijd te spelen slechts een plaats in de Europa League.

Inter is geen schim meer van de ploeg die vorig seizoen zowel de Italiaanse titel als de Champions League won. Enerzijds is dat het gevolg van vermoeidheid en vele blessures, anderzijds door het vertrek van coach José Mourinho naar Real Madrid. Onder de strenge Portugese leiding zat er naast agressie veel meer lijn in het spel van het Italiaanse team. Met FC Twente als tegenstander hoopte de nieuwe Spaanse coach Rafael Benitez gisteravond de dalende lijn te stoppen. Dat lukte gisteren ten dele.

In het nog niet voor de helft gevulde Giuseppe Meazza-stadion (ongeveer 35.000 toeschouwers) bleek hoe Inter met zichzelf worstelt. FC Twente, dat in de thuiswedstrijd de Italianen trakteerde op verbluffende staaltjes snel combinatievoetbal, voelde hoe kwetsbaar de door tal van blessures verzwakte ploeg uit Milaan is. De Nederlandse kampioen bood goed tegenstand, al had Twente in de beginfase veel geluk dat Interspeler Wesley Sneijder twee kansen op een doelpunt miste. Eerst schoot de Nederlander van dichtbij naast, vervolgens trof hij uit een vrije trap slechts de lat.

Theo Janssen liet niettemin bij een van de counters van Twente Inter met een verwoestend schot behoorlijk schrikken. Invaller-doelman Luca Castellazzi stopte de kanonskogel vakkundig. Twente kreeg meer kansen in de eerste helft, dankzij de traagheid van de veteranen in de Italiaanse verdediging. Maar de spitsen misten de kwaliteiten en koelbloedigheid om te scoren.

Terwijl in de andere wedstrijd van de groep Tottenham Hotspur een 2-0 voorsprong op Werder Bremen had genomen, zocht Twente in Milaan naar kansen op counters. Door de stand in Londen was de Nederlandse kampioen op z’n minst verzekerd van een plaats in de Europa League. Maar Twente wilde meer, zeker de fanatieke coach Michel Preud’homme. Een plaats in de volgende ronde van de Champions League (de knock-outfase) hoort bij de ambities van de populaire club uit Enschede. Bij winst zou Twente zelfs Inter voorbijgaan in de stand en kon in de afsluitende wedstrijd tegen de al geplaatste Spurs verblijf in de Champions League worden veiliggesteld. Zover kwam het niet.

Om over de ambities van Inter, de drievoudige clubkampioen van Europa, maar te zwijgen. Een gelijkspel voor eigen publiek tegen dat ‘ploegje’ uit Nederland zou in de Italiaanse pers als een regelrechte schande worden gezien. Maar wie zou dan voor de interista moeten scoren? Sneijder, toch al niet in bloedvorm? Jonathan Biabiany, de kleine Franse dribbelaar? Of toch Samuel Eto’o, de topscorer uit Kameroen? Het werd Esteban Cambiasso, de 30-jarige Argentijnse middenvelder. Na een vrije trap van Sneijder kwam de bal voor de voeten van Cambiasso, die simpel kon scoren.

Inter liet vervolgens even het gezicht zien waarmee de ploeg vorig seizoen zoveel opzien baarde en dankzij verrassende overwinningen op nota bene Barcelona en Bayern München kampioen van Europa werd. Agressief en snel spel, met nu en dan Sneijder weer als de regisseur. Nu bleek ook weer hoe onervaren de spelers van FC Twente nog vaak zijn in internationale confrontaties. Het Nederlandse middenveld werd volkomen overvleugeld. De Nederlandse aanval kon nauwelijks in het spel worden betrokken. Inter kreeg kansen, maar benutte ze niet.

Naarmate de strijd vorderde werden de Italianen echter steeds nerveuzer. Bang om weer te verliezen, zoals Inter dat de afgelopen weken al veel deed. Met de brutaliteit die de ploeg uit Enschede zo veel populariteit heeft opgeleverd, ging FC Twente op jacht naar de gelijkmaker. Dat leverde enkele hoekschoppen op. Maar meer ook niet. Teleurgesteld verlieten de kampioenen van Nederland Milaan.