Geen gratie voor ter dood veroordeelde Asia Bibi

De Pakistaanse president Zardari verleent de ter dood veroordeelde Asia Bibi op dit moment geen gratie, meldt AP. Maar hij doet dit misschien wel als het hoger beroep de zaak onnodig lang vertraagt. De christelijke Bibi is veroordeeld wegens het beledigen van de profeet Mohammed.

Bibi, een 45-jarige moeder is de eerste vrouw die wordt veroordeeld op basis van deze wet. Zij zegt dat zij ten onrechte beschuldigd is door een groep moslimvrouwen. Op 8 november zou Bibi opgehangen worden. Haar advocaat is in hoger beroep gegaan.

In Pakistan heeft de rechtszaak tot veel protest geleid. Groepen moslims demonstreren tegen het verlenen van gratie, terwijl christenen - een minderheid in Pakistan - demonstreren tegen de omstreden wet op godslastering op basis waarvan Bibi veroordeeld is. De wet wordt volgens critici misbruikt om persoonlijke vetes te beslechten en om minderheden te vervolgen.

Pakistaanse christenen protesteren tegen de arrestatie van Asia Bibi in Karachi, Pakistan (AP Photo/ Fareed Khan)Pakistaanse christenen protesteren tegen de arrestatie van Asia Bibi in Karachi, Pakistan (AP Photo/ Fareed Khan)

We bellen met de buitenlandredactie met de vraag waarom Zadari Bibi geen gratie verleent. Pakistan-expert Hanneke Chin-A-Fo was niet bereikbaar voor commentaar. We proberen het later nog een keer.

    • Hans Klis