Forse toename van geweld in Afghanistan

Door de komst van tienduizenden extra NAVO-militairen afgelopen zomer is het geweld in Afghanistan ongekend hevig geworden. Dat stelt een nieuw rapport van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

De Amerikanen en hun bondgenoten boeken in sommige gebieden ook bescheiden vooruitgang, aldus het rapport. Met name in de zuidelijke provincies Kandahar en Helmand, waar de meeste extra troepen actief zijn, begint de strategie langzamerhand vruchten af te werpen en neemt de veiligheid voor de bevolking toe.

Het rapport bestrijkt de periode van 1 april tot eind september. Juist ook na die periode zijn er „veel bemoedigende tekenen” dat de komst van de extra militairen werkt, aldus een anonieme medewerker van het Pentagon bij de presentatie van het document, een rapportage die twee keer per jaar aan het Congres wordt uitgebracht.

Het aantal gewapende botsingen met opstandelingen is sinds 2007 verviervoudigd. Maar de Talibaan en andere opstandelingen zijn nog steeds sterk en breiden zich over het hele land uit, aldus het rapport. „Pogingen hun slagkracht terug te dringen, bijvoorbeeld door schuilplaatsen en logistieke steun uit Pakistan en Iran aan te pakken, hebben geen meetbare resultaten opgeleverd.”

Volgens het Pentagon ligt de kracht van de Talibaan in de opvatting van de Afghaanse bevolking „dat de troepen van de coalitie snel zullen vertrekken, wat het geloof versterkt dat een overwinning van de Talibaan onvermijdelijk is”. Na Nederland zal volgend jaar ook Canada zijn gevechtstroepen terugtrekken.

President Obama heeft aangekondigd dat de Amerikaanse troepen volgend jaar een begin zullen maken met de terugtrekking. En de NAVO heeft dit weekeinde verklaard dat in 2014 de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het land moet worden overgedragen aan het Afghaanse leger. (AP, Reuters, BBC)

Lees het rapport van het Pentagon via nrc.nl/buitenland