Eenzaam activisme

Er waren verkiezingen over de samenvoeging van de gemeenten Scherpenzeel, Woudenberg en Renswoude. Op de radio was te horen dat er in Scherpenzeel ergens een bord in een tuin stond met daarop: „Scherpenzeel is vóór vereniging!” Zulk soort borden, ik ben er dol op. Ten eerste omdat er dus iemand is die de gemeentelijke herindeling

Er waren verkiezingen over de samenvoeging van de gemeenten Scherpenzeel, Woudenberg en Renswoude. Op de radio was te horen dat er in Scherpenzeel ergens een bord in een tuin stond met daarop: „Scherpenzeel is vóór vereniging!”

Zulk soort borden, ik ben er dol op. Ten eerste omdat er dus iemand is die de gemeentelijke herindeling echt heel belangrijk vindt. Zo belangrijk, dat er helemaal een bord geknutseld moet worden. Dat bord wordt prominent neergezet om voorbijgangers te beïnvloeden.

Zouden er Scherpenzelers zijn die niet voor de samenvoeging waren, maar na het zien van het bord ineens denken: „Hee, maar wacht, Scherpenzeel is voor vereniging… Dus ik ook!”

Het maken van zo’n bord is waarschijnlijk vooral bedoeld voor de maker zelf. Er is grote irritatie, of woede, en die moet opgelost worden, maar dat kan niet, want je kunt er niets aan doen. Dan maak je een bord, zodat je in ieder geval hebt duidelijk gemaakt dat er irritatie is. Het is eenzaam activisme – ongericht, vaak niet bijster effectief. Maar je voelt dat er ergens binnen iemand zeer tevreden zit te denken: „Zo! Dat ben ik kwijt!”

Ook weleens gezien, achter een raam: „Honden, hier niet kakken!!!” Voor het geval dat de honden die kunnen lezen, toevallig ook de honden zijn die altijd voor je deur kakken.

De beste uitingen van eenzaam activisme zijn de teksten op viaducten. De mensen die hierachter zitten, willen daadwerkelijk veel mensen bereiken. Daarvoor moeten ze wel middenin de nacht boven een snelweg gaan hangen, vervolgens een tekst op z’n kop gaan schrijven, waarbij het met de ‘s’ bijna altijd mis gaat. Maar na zo’n lange, enge exercitie heb je ook wat. Dan staat er jarenlang boven de snelweg: „Stop de I.D. Plicht”.

Bij de beste snelwegteksten kun je zien dat de schrijver trots is op de vondst. Niet alleen is hij woedend over een of andere misstand, maar ook blij met zijn eigen creativiteit. Mijn favoriete snelwegtekst valt in deze categorie: „Stop de flitspaaldictatuur!!!” Je voelt de blijdschap over dat woord ‘flitspaaldictatuur’.

Ontroerend.

    • Paulien Cornelisse