DeLay kan levenslang krijgen

Tom DeLay, de voormalige leider van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, is gisteren door een rechtbank in Texas schuldig bevonden aan illegale campagnefinanciering door witwassen en samenzwering. DeLay kan levenslang de gevangenis ingaan, omdat hij in 2002 bedrijfsdonaties heeft aangewend om de campagnes van Republikeinse kandidaten in Texas te steunen.

DeLay (63) werd in 1984 lid van het Huis van Afgevaardigden en was daar van 2003 tot en met 2005 de meerderheidsleider van de Republikeinen. Hij moest destijds aftreden toe hij werd aangeklaagd voor het corruptieschandaal in Texas. Hij werd opgevolgd door John Boehner, die na de recente Congresverkiezingen voorzitter van het Huis is geworden.

DeLay heeft in 2002 een donatie van 190.000 dollar (142.000 euro) van bedrijven aangenomen en doorgesluisd naar een afdeling van het Republican National Committee (RNC) in Washington. Het RNC gaf vervolgens eenzelfde bedrag aan de campagnekas van zeven Republikeinse kandidaten in Texas. In deze staat is het verboden om donaties van bedrijven te gebruiken om campagnes mee te financieren. DeLay heeft daarbij samengezworen met twee naaste medewerkers.

Volgens aanklagers hielp het geld de Republikeinen om de meerderheid in de volksvertegenwoordiging van Texas te krijgen. De Republikeinen stemden vervolgens voor een herverdeling van kiesdistricten, een plan van DeLay, waardoor er meer Republikeinen in 2004 in het Congres in Washington kwamen en DeLays positie werd versterkt.

De strafmaat wordt bepaald vanaf 20 december. Op witwassen staat 5 tot 99 jaar, op samenzwering 2 tot 20 jaar cel. (AP, BBC)