De mooie droom van FC Twente is voorbij

Inter Milan's Wesley Sneijder is challenged by Twente's Marc Janko during their Champions League Group A soccer match at the San Siro stadium in Milan November 24, 2010. REUTERS/Paolo Bona (ITALY - Tags: SPORT SOCCER) REUTERS

Internazionale 1 FC Twente 0

Ruststand 0-0. 55. Cambiasso 1-0. Scheidsrechter: Lannoy (Fra).Toeschouwers: 29.466.

FC Twente nam gisteravond in het mistige Milaan met een dubbel gevoel afscheid van de Champions League. De debutant verloor van de kwakkelende titelhouder Internazionale, maar plaatste zich door de overwinning van Tottenham Hotspur op Werder Bremen voor de Europa League. Met overwintering in Europa is het doel van de clubleiding bereikt. „Maar het had nog mooier kunnen zijn”, mijmerde trainer Michel Preud’homme na afloop.

Van het sfeervolle stadion White Hart Lane tot de betonnen kolos Giuseppe Meazza, FC Twente werd in de Champions League steevast vergezeld door enkele duizenden supporters. Gisteren verzamelden zij zich uren voor de wedstrijd in Milaan al rond de Dom. Ook enkele honderden sponsors hadden via een aanbieding van de club de reis naar Italië gemaakt, voor excursies, lezingen en vooral de wedstrijd. Ondernemers uit de regio voelen zich aangetrokken tot FC Twente wegens het nieuwe elan en het verantwoord ondernemerschap. De volksclub uit Enschede maakt al zes seizoenen op rij een kleine winst.

Ook de Europese voetbalbond viel het sympathieke imago van FC Twente op en besloot een documentaireserie te maken van het eerste seizoen van de club in de Champions League. Met een gelijkspel op eigen veld tegen titelhouder Internazionale verraste de ploeg van Preud’homme al meteen. Wat volgde waren een zware nederlaag tegen Tottenham Hotspur en vier zwaarbevochten punten uit het tweeluik met Werder Bremen, waardoor de knock-outfase gisteren nog haalbaar was.

FC Twente speelde vooral voor rust gedurfd tegen Internazionale, dat mede door blessures niet in goeden doen is. Theo Janssen en Nacer Chadli misten goede mogelijkheden, net als international Wesley Sneijder voor de thuisploeg. In de tweede helft namen de nerazzuri de regie over op hun eigen veld. De ploeg van de bekritiseerde trainer Rafael Benitez kwam op voorsprong via Esteban Cambiasso, die alert reageerde na een gesmoorde vrije trap. Invaller Denny Landzaat raakte in het vervolg nog de lat, maar tot de gelijkmaker kwam het niet. De thuisploeg is verzekerd van een plek bij de laatste zestien, voor FC Twente is de laatste groepswedstrijd over twee weken tegen Tottenham Hotspur niet meer van belang.

Kijkend naar de vijf mededebutanten van dit seizoen in de Champions League heeft FC Twente het zo slecht nog niet gedaan. De Spurs plaatsten zich voor de knock-outfase, waarop ook Sporting Braga nog uitzicht heeft na de verrassende zege van dinsdag op Arsenal. Maar Hapoel Tel Aviv kan enkel nog de Europa League bereiken, terwijl Bursaspor, dat gisteren met liefst 6-1 over de knie ging bij Valencia, en MSK Zilina puntloos laatste staan in hun poule.

FC Twente werd geen enkele keer weggespeeld en vaak hadden voetballers en technische staf „het gevoel dat er meer in zat”. Vaak braken momenten van verdedigende onachtzaamheid en een gebrek aan doeltreffendheid de ploeg van Preud’homme op. „Ik vind dat we trots moeten zijn op de derde plaats in deze sterke groep”, zei doelman Nikolay Mihaylov. „We wilden ook na de winterstop nog in Europa spelen. Dat blijkt een realistisch doel.”

„We hebben in de eerste wedstrijd tegen Inter bevestigd dat we meekunnen op dit niveau, ondanks al onze leerpuntjes”, zei verdediger Peter Wisgerhof. „Het zit hem in kleine dingetjes, zoals gehaaidheid. Inter-spelers blijven slim nog even op de grond liggen als het nodig is. En de vrije trap waaruit het doelpunt voortkwam, was volgens mij niet terecht. Daarbij hadden we minimaal één keer moeten scoren om hier te winnen. Dat hebben we nagelaten. Ook thuis tegen Werder Bremen hebben we de kansen niet benut. Dat is ons duur komen te staan.”

Wisgerhof vindt dat FC Twente als ploeg zichtbaar stappen heeft gemaakt op weg naar volwassenheid. Ook heeft de Champions League de voetballers van de landskampioen individueel gevormd. Het belangrijkste Europese clubtoernooi maakte spelmaker Janssen bekend bij internationale media, bespoedigde de stormachtige groei van buitenspeler Chadli en deed verdediger Douglas hardop dromen van een transfer naar een Europese topclub met een stadion van het kaliber Giuseppe Meazza.

In vergelijking met het debuut van AZ in het vorige seizoen heeft het eerste optreden van FC Twente in de Champions League weinig weerslag op de resultaten in de competitie. De landskampioen staat tweede met drie punten achterstand op koploper PSV. Wel verloor de ploeg de laatste twee wedstrijden in de eredivisie. NAC Breda won na een verkeerde terugspeelbal van verdediger Thilo Leugers, AZ was te sterk nadat Douglas al in de eerste helft een rode kaart had gekregen omdat hij een doorgebroken tegenstander had neergehaald.

Van vermoeidheid is echter geen sprake, stelt Wisgerhof, al erkende de verdediger dat hij zich wel mentaal moet opladen voor de wedstrijd van zaterdag tegen zijn oude werkgever NEC. Met de Europa League is hij nog even niet bezig na de uitschakeling in de Champions League, die de club nog los van de televisiegelden al meer dan 1,5 miljoen euro aan wedstrijdpremies heeft opgeleverd. Wisgerhof: „Dat speelt pas na de winterstop. Maar ook in dat toernooi kunnen we mooie topclubs tegenkomen.”

    • Michiel Dekker