De legende van de blonde Chinezen

De buste van Marcus Licinius Crassus in het Louvre in Parijs (Wikipedia)

In een afgelegen dorp in de Chinese Gobi-woestijn lijkt een legende op waarheid te berusten. De Chinezen in het dorp zouden wel eens Romeinse roots kunnen hebben, zo schrijft The Telegraph.

Van de dorpelingen van Liqian, in noord-west China, is een opvallend groot deel gezegend met groene of blauwe ogen, een stuk langere neuzen dan hun landgenoten en een enkeling heeft zelfs blonde krullen. In het dorp roept men al decennia dat ze afstammen van een ‘verloren’ Romeins legioen. Uit nieuwe testresultaten blijkt dat dit wel eens waar zou kunnen zijn.

De legende verhaalt van een Romeins leger onder aanvoering van Marcus Licinius Crassus, dat in de eerste eeuw na Christus in de pan werd gehakt toen de Romeinen het rijk oostwaarts wilden uitbreiden. De meeste Romeinen werden onthoofd, maar enkelen konden ontsnappen en zouden verder China zijn ingevlucht. Na een diensttijd als huurlingen bij de Hunnen zouden die gevluchte legionairs zich hebben gevestigd op de steppe van West-China.

Blauwogige Chinezen zijn blij met uitkomst
Onderzoekers doken twee jaar geleden het DNA van de dorpelingen in, waar nu uit blijkt dat meer dan de helft van het dorp inderdaad een kaukasische oorsprong heeft. De blauwogige Chinezen, die proberen wat toeristen naar hun dorp te lokken door zuilen in het dorp te plaatsen en een groot Romeins standbeeld te installeren, zijn blij met de uitkomsten. Zij zijn overtuigd van hun Europese afkomst.

Italiaanse antropoloog noemt theorie ‘Een sprookje’
Toch blijft de legende nog even van de non-fictieplank. Sommige experts denken dat de Liqianen ook van Hunnen kunnen afstammen, die in het gebied behoorlijk hebben huisgehouden en ook een groot contingent blanke soldaten in de gelederen hadden. De Italiaanse antropoloog Marizio Bettini van de universiteit van Sienna, noemt het verhaal zelfs ‘een sprookje’. Hij wijst op het belang van archeologisch onderzoek en ziet pas heil in de theorie als er Romeinse artefacten worden opgegraven. Bettini’s optiek wordt gedeeld, want een groep archeologen is een opgraving aan het voorbereiden.

Een Romeinse vondst langs de Zijderoute zou niet alleen voor de dorpelingen in Liqian van belang zijn. Tot nu toe dachten de meeste geschiedkundigen dat het Romeinse en Chinese rijk alleen indirect contact hadden. Maar als er Romeinse munten, wapens of zelfs forten opduiken in de buurt van Liqian kan de geschiedenis herschreven worden.

Foto: Wikipedia

    • Peter van der Ploeg