Citaat

„De SER (Sociaal-Economische Raad) is van oudsher een plek waar tegenstellingen op tafel komen en onderhandelbaar worden gemaakt. Maar precies deze werkwijze staat nu onder druk. Het lijkt er steeds meer op, in deze tijd van nieuwe flinkheid, dat de dialoog als werkwijze uit de gratie is.

Zo dachten bezoekers van de website GeenStijl bij de aankondiging van de ‘week van de dialoog’ vooral aan geleuter bij een kopje thee en gehengel naar een subsidie. Dialoog is kansloos, want ‘er luistert toch niemand’. Wat wel ‘in’ is, zijn debatten en debatwedstrijden. Het eigen standpunt schril en scherp naar voren brengen, het standpunt van de tegenstander snel en snedig onderuit halen. Het debat als spel, met een scheidsrechter die uiteindelijk bepaalt wie wint en wie verliest. Alles of niets.

Consensus is even impopulair. Die wordt gezien als iets wat eindeloos veel tijd kost en ook nog tot een suboptimaal resultaat leidt. Toch is het flinker een gezamenlijk vervolg te verkennen dan het te laten bij dodelijke oneliners.”

Fragment uit de rede waarmee SER-voorzitter Rinnooy Kan vandaag het jubileumcongres ter ere van zestig jaar SER opende.

    • Alexander Rinnooy Kan