Broeikasgassen: meer dan ooit

De hoeveelheid broeikasgassen was in de atmosfeer in 2009 groter dan ooit eerder gemeten. Dat meldt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) in een nieuw rapport. Volgens de onderzoekers is de concentratie gassen, die hoogstwaarschijnlijk de opwarming van de aarde veroorzaken, niet afgenomen – ondanks pogingen hiertoe en ondanks de economische recessie. Hoe hoger de concentratie CO2 in de lucht, hoe meer warmte in de atmosfeer wordt vastgehouden. Eerder deze week meldde de milieuorganisatie van de Verenigde Naties UNEP dat de beloftes die landen vorig jaar op de klimaatconferentie in Kopenhagen hebben gedaan, onvoldoende zijn om de wereldwijde temperatuurstijging in bedwang te houden. De WMO heeft meetstations in ruim vijftig landen. De publicatie verschijnt vooruitlopend op VN-klimaatoverleg in het Mexicaanse Cancún, volgende week. (AP, ANP)