Zelfs protesteren lukt niet

Eigenlijk zou Holly Grant haar zusje Poppy willen waarschuwen: studeren in Groot-Brittannië is te duur geworden. Maar haar moeder wil dat niet hebben.

Holly Grant (21) voelt zich bedrogen door de Liberaal-Democraten, die samen met de Conservatieven de regering vormen. Vicepremier Nick Clegg tekende tijdens de verkiezingscampagne in mei een petitie tegen verhoging van collegegelden – een van de redenen waarom Holly op hem stemde. Nu zegt Clegg dat dit in een tijd van bezuinigingen onrealistisch is. De collegegelden, nu nog 3.290 pond (3.840 euro) per jaar, kunnen vanaf 2010 bij sommige universiteiten oplopen tot negenduizend pond per jaar. Onderwijl wordt het budget voor hoger onderwijs in het kader van de bezuinigingen de komende vier jaar gekort met 40 procent.

Clegg vindt de regeling eerlijk. Want het collegegeld en de toelages hoeven pas na het afstuderen te worden terugbetaald in een percentage dat afhankelijk wordt gemaakt van het salaris. Alleen wie meer dan 21.000 pond per jaar verdiend, moet betalen.

Holly weet beter. Nu al heeft ze na bijna drie jaar studie aan King’s College London een schuld van 25.000 pond. Haar ouders verdienen te weinig om haar studie te kunnen betalen. „In mijn geval zou het betekenen dat ik een schuld van 50.000 pond zou hebben. Tsja.” Ze haalt haar schouders op. „Zo’n enorm bedrag wil je niet boven je hoofd hebben hangen. Het kost jaren om zoiets terug te betalen.”

Want er is nog iets anders aan de hand: er zijn weinig banen. Nu heeft Holly het, als musicus, sowieso moeilijk. Naast haar studie muziek, haar optredens en audities voor de Royal Academy of Music en haar parttimebaantje, doet ze ook nog een lerarenopleiding. Ze is realistisch: „Musici verdienen niet al te veel, zo kan ik straks muziekles geven”, zegt ze.

Maar ook anderen hebben het moeilijk. Holly vertelt over vrienden die al zijn afgestudeerd: de meesten zijn werkloos, en er is er een die een stage doet. „Onbetaald. Maar ze moet nog wel haar huur enzo betalen.” Haar vriendje heeft het makkelijker. Hij is schuldenvrij omdat zijn ouders alles betalen. „Zijn vader is bankier. Maar zelfs die noemt het oneerlijk voor mensen zoals ik.”

Eigenlijk wil ze haar zusje vertellen hoe moeilijk het is om rond te komen als student. Maar haar moeder houdt haar tegen. Die zegt ‘laat Poppy ook haar eigen keuze kunnen maken’.

Vandaag protesteren de studenten opnieuw. Twee weken geleden gingen ze de straat op, toen liep de demonstratie uit de hand. Deze keer blijven de studenten uit protest weg bij college. Ook veel oudere scholieren doen mee. Holly niet. Tot haar spijt heeft ze vandaag helemaal geen colleges en ze kan dus ook niet wegblijven.

Titia Ketelaar

Slot. Eerdere delen verschenen gisteren en eergisteren.

    • Titia Ketelaar