Ze werken weer

De werkloosheid in Nederland daalt nu al acht maanden achter elkaar.

De gevreesde sterke stijging van de werkloosheid heeft zich nooit doorgezet.

bemmel mijn recessie nicole dreves foto rien zilvold

De arbeidsmarkt heeft zich razendsnel hersteld. Eind 2009 spraken we enkele mensen die als gevolg van de crisis hun baan waren kwijtgeraakt. Nu, amper een jaar later, hebben de meesten weer werk (zie ook de portretten hiernaast). Soms op een heel ander terrein, en in sommige gevallen binnen hun eigen vakgebied.

Hun ervaringen staan niet op zichzelf. Het Centraal Planbureau (CPB) ging vorig jaar nog uit van een werkloosheidspercentage van 9,3 procent eind dit jaar, ofwel 730.000 werklozen. In werkelijkheid staat de teller nu op slechts 410.000 werklozen (dat is 5,2 procent van de beroepsbevolking).

In de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vorige week bekendmaakte, is te zien dat de werkloosheid al voor de achtste maand op rij daalt. Die daling gaat weliswaar niet heel snel (een afname van 2.000 werklozen in oktober), maar zet wel door. Gecombineerd met een stijging van het aantal openstaande vacatures (11.000 meer dan vorig jaar) geeft dat een stevig en stabiel beeld. „We hebben weer te maken met een dynamische arbeidsmarkt”, zegt hoofdeconoom Michiel Vergeer van het CBS. „Met een werkloosheid van ongeveer 5 procent van de beroepsbevolking kun je spreken van evenwichtswerkloosheid: vraag en aanbod houden elkaar in balans.”

Nee, zegt Vergeer, er is nog geen sprake van een ‘krappe’ arbeidsmarkt, zoals in oktober 2008, vlak voor de economische crisis. Toen was de werkloosheid met 290.000 personen ongekend laag en was het voor werkgevers erg moeilijk aan goed personeel te komen. „Op het hoogtepunt van de werkloosheid, in februari 2009, waren er 452.000 werklozen, een stijging van 160.000 mensen”, zegt Vergeer. „De klap is dus heel groot geweest, maar in plaats van een verdere stijging, ging het sinds februari weer beter. Er werd weer personeel gevraagd, bedrijven gingen weer groeien.”

Zet de daling van de werkloosheid verder door, dan zal de arbeidsmarkt snel weer het stempel ‘krap’ krijgen en wordt het voor bedrijven dus opnieuw moeilijk aan personeel te komen.

Toch profiteert nog niet iedereen van het herstel, blijkt uit de gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vooral oudere werknemers (van 45 tot 65 jaar) hebben het zwaar. „Vanaf februari hebben we te maken met een daling van de werkloosheid met 42.000 personen”, zegt Michiel Vergeer. „Maar we zien dat er bij de 45-plussers maar 3.000 minder werklozen zijn. De jongeren hebben hun kansen kunnen grijpen, ouderen nog niet.”

Ook in bepaalde sectoren, zoals de bouwsector, is het voor werknemers nog even doorbijten. Daar wordt pas na 2011 echt een herstel van de werkgelegenheid verwacht, zo blijkt uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw. Dat heeft niet alleen gevolgen voor timmerlieden en metselaars, maar ook voor architecten.

In die laatste beroepsgroep is de werkloosheid nog erg hoog. Volgens brancheorganisatie BNA is inmiddels een kwart van de architecten zijn baan kwijtgeraakt.

    • Patricia Veldhuis