Z-Korea in project windpark Noordzee

De Amsterdamse investeringsmaatschappij Typhoon Offshore, die de financiering regelt voor de omstreden bouw van twee windparken op de Noordzee, gaat samenwerken met het Zuid-Koreaanse Korwind. Dit bedrijf neemt een „substantieel minderheidsbelang” in Typhoon Offshore. Daarmee lijkt de financiering van de twee windparken, die een investering vergen van 2 tot 2,5 miljard euro, geen probleem meer.

Rond de bouw van de twee windparken is het afgelopen half jaar een conflict ontstaan tussen energiebedrijven Eneco en Nuon, en het ministerie van Economische Zaken. De tender voor de bouw van de twee windparken, die begin dit jaar was uitgeschreven door het ministerie van EZ, werd gewonnen door het Duitse bedrijf Bard. Dat had de scherpste prijs geboden. Bard krijgt een subsidie van 3,5 miljard euro voor de bouw van twee windparken, zestig kilometer boven het eiland Schiermonnikoog.

Eneco en Nuon, die ook hadden geboden, maakten bezwaar tegen de toekenning. In hun ogen had het ministerie van EZ onvoldoende getoetst of Bard de projecten financieel wel zou kunnen dragen. Het bedrijf, dat is opgericht door een Russische miljonair, heeft amper een staat van dienst. Bard bouwt nu zijn eerste windpark in de Duitse Noordzee.

Eerder deze week heeft Agentschap NL, het adviesbureau van het ministerie van EZ, het bezwaar van Eneco en Nuon ongegrond verklaard. Eneco gaat tegen dit besluit in hoger beroep.

Doordat Korwind nu een belang neemt in Typhoon Offshore lijkt de financiering van de twee windparken geen probleem meer. Korwind vertegenwoordigt een consortium van Zuid-Koreaanse bedrijven, waaronder de conglomeraten Daewoo, Hyundai en Samsung. Dezelfde partijen hebben grote interesse in de bouw van een reusachtig windpark voor de westkust van Zuid-Korea. Dit project is vorige week aangekondigd door het ministerie van de Kenniseconomie en kost naar verwachting ruim 6 miljard euro.

Er zijn geruchten dat Bard onderhandelt met Zuid-Koreaanse bedrijven over een overname van de Duitse windmolenbouwer.