Wetenschap kort

Het woord ‘Oké’ (Oll Korrect) is een uit de hand gelopen grap

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Het woord ‘oké’ wordt over de hele wereld gebruikt. Als blijk van instemming, om aandacht te trekken, als uitdrukking van – al dan niet geïrriteerde – verbazing: ‘okéé!’ Maar in feite is het woord een uit de hand gelopen grap. De Amerikaanse taalkundige Allan Metcalf beschrijft de geschiedenis ervan in zijn nieuwe boek OK: The Improbable History of America’s Greatest Word. In de jaren 30 van de 19de eeuw, schrijft Metcalf, was het mode om opzettelijk verkeerd gespelde afkortingen te gebruiken, zoals o.w. voor oll wright (allright) en o.k. voor oll korrect. Die laatste afkorting verscheen voor het eerst in de Boston Morning Post van 23 maart 1839. O.k. zou in de vergetelheid zijn geraakt als Martin van Buren (1782-1862) er niet was geweest, de achtste president van de Verenigde Staten. Deze Nederlandse Amerikaan kreeg de bijnaam ‘Old Kinderhook’. In zijn herverkiezingscampagne van 1840 gebruikten zijn aanhangers de slogan ‘OK is OK’. Het hielp niet – Democraat Van Buren, verloor. Maar het woord OK beklijfde, mede dankzij een campagnetruc van de Republikeinen. Die brachten het verhaal de wereld in dat Van Burens Democratische voorganger president Jackson, die van arme komaf was, écht dacht dat je ‘all correct’ als OK moest afkorten. Onzin, schrijft Metcalf. Maar het verhaal bleef hangen.

benadeeld bij sollicitaties

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Een katholieke Senegalese sollicitant heeft in Frankrijk ruim tweeënhalf keer zoveel kans op een positieve reactie op haar brief als een moslima uit hetzelfde land. Dat blijkt uit onderzoek met nepsollicitatiebrieven. De onderzoekers veranderden de voornaam van de sollicitant en schreven in haar cv dat zij bij een katholieke of islamitische hulporganisatie had gewerkt. Christelijke Senegalese huishoudens in Frankrijk – echte – hebben ook een hoger inkomen dan islamitische. In Senegal wonen zowel moslims als christenen; door die te vergelijken onderzoek je expliciet het effect van godsdienst (niet van herkomstland). Waarschijnlijk worden mensen uit meer stereotiepe moslimlanden nog erger gediscrimineerd, schrijven twee Amerikaanse politicologen en een Franse econoom deze week in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Opvolger Hubble gaat 4,7 miljard kosten

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De kosten van de James Webb Space Telescope, de beoogde opvolger van de Hubble-ruimtetelescoop, rijzen de pan uit. Dat concludeerde vorige week een commissie die het project heeft doorgelicht. Aanvankelijk waren de kosten begroot op 2,2 miljard euro. De commissie komt nu uit op minstens 4,7 miljard euro. Ook wordt de lancering met ruim een jaar vertraagd tot op zijn vroegst eind 2015. De ruimtetelescoop moet nabije infraroodstralen gaan waarnemen, om zo nog dieper het heelal in te kijken dan de Hubble, en nog meer details zichtbaar te maken in verre sterrenstelsels.