Welvaart baart omkoperij en hebzucht

Een minister sneuvelde al door een splijtende fraudezaak in de Indiase regering. De Congrespartij zoekt nu met de oppositie naar een uitweg, liefst zonder gezichtsverlies.

TO GO WITH India-corruption-Internet-NGO,FEATURE by Ammu Kannampilly HANDOUT RESTRICTED TO EDITORIAL USE AND EDITORIAL SALES - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / 5th PILLAR" (FILES) This handout file photograph taken on February 4, 2010 from the website of the non-governmental organisation 5th Pillar shows the protest note and anti-corruption tool - the zero-rupee note in New Delhi. After decades spent deploring the daily blight of bribery in private, thousands of Indians are taking the anti-graft fight into their own hands and going online to shame the guilty. In February, a lobby group called 5th Pillar printed and distributed a zero-rupee note, urging people to hand them out whenever they encountered a greedy bureaucrat. AFP PHOTO / HO / FILES / 5TH PILLAR AFP

Crisisberaad vandaag in de Indiase hoofdstad New Delhi. Mogelijk moet de regering buigen voor de eis van de gezamenlijke oppositie dat er een breed parlementair onderzoek komt naar een corruptieschanddaal inzake de frauduleuze verkoop van mobiele-telefoonlicenties. De Indiase minister van Telecommunicatie, A. Raja, werd vorige week vanwege de kwestie tot aftreden gedwongen. Hij kreeg een heldenontvangst toen hij terugkeerde in zijn deelstaat Tamil Nadu. Maar de affaire hangt als een donderwolk boven het hoofd van premier Manmohan Singh en zijn Congrespartij.

Raja behoort tot de DMK, een regionale partij uit Tamil Nadu, die ooit werd opgericht ter verheffing van de Tamil-cultuur in India maar die tegenwoordig vooral bekendheid geniet door nepotisme. Vorige week bleek uit een voorlopig accountantsverslag dat de Indiase staat „vermoedelijk” zo’n 29 miljard euro is misgelopen doordat Raja twee jaar geleden grote pakketten telefoonlicenties tegen „ongelooflijk lage” prijzen verkocht aan telecombedrijven. Vermoed wordt dat niet alleen ondernemers maar ook de DMK daarvan hebben geprofiteerd.

Voor de oppositie is het een uitgelezen kans de Congrespartij dwars te zitten. Het CBI, India’s federale onderzoeksbureau, heeft de affaire in onderzoek, maar de nationalistische BJP en andere oppositiepartijen willen breed parlementair onderzoek (waarbij ook zij zijn betrokken). Ze hebben onvoldoende zetels in het parlement om de regering tot aftreden te dwingen. Ze kunnen wel de werkzaamheden in het parlement stilleggen, zoals nu al twee weken lang gebeurt. Raja’s ontslag heeft daarin geen verandering gebracht. Ook de uitleg van premier Singh, afgelopen weekeinde tegenover het Hooggerechtshof, dat hij waarschuwingen over de fraude wel degelijk serieus heeft genomen, heeft weinig indruk gemaakt.

„Aan de integriteit van premier Singh hoeft niet te worden getwijfeld”, is zo’n beetje het meest gebruikte zinnetje in beschouwingen over de affaire. Maar, volgt er steevast, het aanzien van de premier heeft grote schade opgelopen. Zijn gezag als regeringsleider is ernstig ondermijnd.

De indruk is dat Raja vorige week niet zozeer werd ontslagen wegens zijn corruptie, maar wegens de politieke onhoudbaarheid van zijn aanblijven. Hij stapte pas op nadat daarover overeenstemming was bereikt met coalitiegenoot DMK.

Volgens hoofdredacteur Sanjaya Baru van de Business Standard komt de crisis paradoxaal genoeg op een zeer goed moment. Het afgelopen jaar was een verspild jaar, nu is het zaak voor de regering om ,,een nieuwe agenda” op te stellen voor behoorlijk bestuur en politieke hervormingen in de resterende vier jaar, en om een ministersploeg samen te stellen die wel kan ,,presteren”, becommentarieert hij in zijn krant. Baru’s opvattingen dragen gewicht binnen de Congrespartij, tot twee jaar geleden was hij de persoonlijke woordvoerder van premier Singh.

De premier zelf beseft ook heel goed dat het de hoogste tijd is ,,de kanker van corruptie” in de Indiase politiek en het openbaar bestuur uit te roeien. Tenzij bestuurders meer verantwoordelijkheid gaan afleggen en het beleid transparanter wordt, zal financiering van projecten vanuit Delhi ,,alleen maar leiden tot meer corruptie en het wegsijpelen van fondsen”, zei hij afgelopen vrijdag nog op een herdenkingsbijeenkomst op de geboortedag van de vermoorde premier Indira Gandhi. Indira’s schoondochter, Sonia Gandhi, de huidige leider van de Congrespartij, verzuchtte op dezelfde bijeenkomst dat niet alleen de welvaart in India is toegenomen, maar ook ,,omkoperij en hebzucht’’.

De afgelopen dagen is uit onderhandelingen tussen regering en oppositie gebleken dat SoniaGandhi’s vaststelling niet wordt gevolgd door bijhorend doortastend optreden.

    • Wim Brummelman