VS en Zuid-Korea voeren druk op

De Verenigde Staten hebben vandaag het vliegdekschip USS George Washington met 75 gevechtsvliegtuigen vanuit Japan naar de Koreaanse wateren gestuurd in een reactie op de Noord-Koreaanse artillerieaanval gisteren op een Zuid-Koreaans eiland. De VS en Zuid-Korea houden tot woede van Noord-Korea eind deze week grote gezamenlijke manoeuvres in de buurt van het Koreaanse schiereiland.

De Amerikaanse president Obama onderstreepte dat zijn land „schouder aan schouder” staat met Zuid-Korea. Hij riep China, de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, op om dat land in de hand te houden.

Het vliegdekschip heeft zesduizend militairen aan boord, in Zuid-Korea zijn al 28.000 Amerikaanse soldaten gestationeerd. De komende oefeningen waren volgens militaire kringen in de VS al voor de aanval gepland.

Bij de aanval van Noord-Korea op het eiland Yeonpyeong in de Gele Zee, een van de ernstigste incidenten tussen de twee landen in decennia, kwamen ook twee burgers om. Reddingwerkers hebben vandaag in enkele van de verwoeste huizen de lichamen aangetroffen van twee mannen. Bij de aanval, die internationaal scherp is veroordeeld, kwamen ook twee militairen om en vielen achttien gewonden.

Het hoofd van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, noemde de aanval een van de „ernstigste incidenten” sinds het einde van de Koreaanse oorlog (1950-’53).

Terwijl het Zuid-Koreaanse leger in de allerhoogste staat van paraatheid verkeert, kwamen vandaag op de luchthaven Incheon bij Seoul de eerste evacués aan.

Volgens Noord-Korea is Zuid-Korea met de vijandelijkheden begonnen en brengt de regering van president Lee Myung-bak het Koreaanse schiereiland met „roekeloze militaire provocatie en uitstel van humanitaire hulp op de rand van oorlog”, aldus het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA. (BBC, Reuters, AP)