Verspreiding aids neemt af

De wereldwijde aidsepidemie is het afgelopen decennium afgezwakt. Het aantal nieuwe hiv-infecties nam met bijna 20 procent af. Dit blijkt uit cijfers die Unaids, het bureau voor aidsbestrijding van de Verenigde Naties, gisteren presenteerde. Ondanks de afname worden er dagelijks nog 7.000 mensen wereldwijd besmet. Dit betekent dat tegenover iedere persoon die een behandeling start, er twee nieuw geïnfecteerden bijkomen. Uit cijfers die Stichting HIV Monitoring zondag presenteerde blijkt dat het aantal hiv-geïnfecteerden in Nederlands sinds 2000 juist stijgt. Het afgelopen jaar werd bij 850 homoseksuele mannen hiv geconstateerd. Dat zijn er meer dan in de beginjaren van de epidemie in de jaren tachtig, toen er nog geen tests of hiv-remmende middelen waren. (AP, ANP)