Tweede Kamer uit forse kritiek op ProRail

In de Tweede Kamer wordt met ergernis gereageerd op het slechte functioneren van spoorbeheerder ProRail. Aanleiding voor de kritiek zijn de duizenden gestrande reizigers na een brand in de verkeersleidingpost afgelopen vrijdag. Ook de informatievoorziening viel weg.

Hoewel ProRail en de NS na de chaos op het spoor afgelopen winter beloofden dat dit niet meer voor zou komen, lag het treinverkeer afgelopen weekend bijna 24 uur stil. De Tweede Kamer reageert geïrriteerd. VVD-Kamerlid Charlie Aptroot zegt dat „de maat vol” is. Hij wil dat de directie en de Raad van Commissarissen onmiddellijk worden ontslagen. „Ik ben het vertrouwen in ProRail helemaal kwijt.”

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent spreekt van een „ernstige situatie. Bij elke calamiteit gaat daar het licht uit.” Volgens CDA-Kamerlid Maarten Haverkamp is „de informatievoorziening op Twitter beter dan die van het NS-systeem.” En PVV’er Richard de Mos zegt zijn hart vast te houden voor de winter die eraan komt.

De kritiek op ProRail is een terugkerend fenomeen. Bij elk incident laait de kritiek in Den Haag weer op. ,,Het duurt lang voordat dingen worden gerealiseerd, het is onduidelijk wat er met de onderhoudsbudgetten gebeurt, en er blijft veel geld op de plank liggen”, zo vat NRC- redacteur Oscar Vermeer de kritiek samen.

De ChristenUnie wil ProRail nu opheffen en de taken onderbrengen bij Rijkswaterstaat. Kamerlid Arie Slob: „Het wordt allemaal transparanter, flexibeler, en ik hoop ook goedkoper,” zegt hij vandaag in NRC Handelsblad. VVD en GroenLinks willen dat idee wel laten onderzoeken, maar vrezen dat het de problemen niet snel oplost.

    • Marije Willems