Tijgertop levert intentieverklaring op

Het aantal tijgers dat in het wild rondloopt moet over twaalf jaar verdubbeld zijn. Dat is de uitkomst vaneen vierdaagse top in Sint Petersburg. Alle dertien landen waar de tijger nog in het wild leeft ondertekenden de verklaring. De populatie van het dier is de afgelopen eeuw met 95 procent afgenomen.

Paul Luttikhuis, klimaatjournalist voor NRC, schrijft vanmiddag in het Handelsbald dat op de top is afgesproken dat de gebieden waar nog tijgers leven beter moeten worden beschermd. Rusland en China hebben besloten een ‘veiligheidszone’ op te trekken in het grensgebied tussen beide landen. Er komt een bouwverbod op plekken waar de dieren zich voortplanten. En tevens moet er een einde komen aan illegale handel in tijgeronderdelen, waaraan vooral in China allerlei welhaast magische krachten worden toegedicht.

Het leefgebied van de wilde tijger. - Infographic: The Chronicle.Het leefgebied van de wilde tijger. - Infographic: The Chronicle.

Stropers en smokkelaars
China verbood in 1993 de handel in tijgers, maar nog steeds worden delen van het roofdier op grote schaal verkocht. Tijgerfokkerijen kunnen de vraag deels opvangen waardoor illegale import wordt aangewend om aan de vraag te kunnen voldoen. Poetin waarschuwde tijdens de tijgertop dat stropers en smokkelaars zwaardere straffen zullen krijgen.

Er is een ‘maar’: het reddingsplan moet 260 miljoen euro kosten, meent de Wereldbank. Rusland schenkt 34 miljoen, het westen zal het overgrote deel moeten ophoesten. De meeste landen waar de tijger leeft, zoals Vietnam, Laos of Birma, hebben nauwelijks geld voor het plan.

    • Jules Seegers