Staking Portugal ‘lijkt meer dan het is’

Portugal kampt met stakingen in openbaar vervoer en gezondheidszorg. De stakingen zijn opvallend, omdat verschillende vakbonden de handen ineen hebben geslagen om te protesteren tegen de bezuinigingen in het land. Dat is voor het eerst sinds 1988. NRC-correspondent op het Iberisch schiereiland Merijn de Waal meent echter dat de bonden de gevolgen voor het land ‘proberen meer te laten lijken dan ze daadwerkelijk zijn.’ De Socialistische vakcentrale doet volgens hem zelfs ‘met tegenzin’ mee.

Vooral treinen, boten, metro’s en luchtverkeer worden getroffen door de staking, gericht op de regering van José Sócrates. Die wil flink snijden in de lonen van de ambtenarij en verhoogt de belastingen. Volgens De Waal staken de bonden met minimale middelen - de Portugese vakcentrales hebben relatief weinig leden - , voor maximaal resultaat.

“De vakcentrales gooien het openbaar vervoer plat, waarmee de staking meteen heel ernstig en groot lijkt. In werkelijkheid hebben mensen nu wel last van meer file’s, maar werken ze vaak gewoon een dagje thuis. De regering in Portugal wordt hier in elk geval niet zenuwachtig van.” - NRC-correspondent Merijn de Waal

Een leeg busstation in LissabonEen leeg busstation in Lissabon

Doorsnee Portugees zet tering naar de nering
De Waal zegt dat de meeste Portugezen bewust zijn van het feit dat ze boven hun stand hebben geleefd. “Uit peilingen blijkt dat de doorsnee Portugees de bezuinigingen van de regering eigenlijk wel gerechtvaardigd vindt. Ze weten dat het nodig is de tering naar de nering te zetten en voelen niks voor een staking.”

De bezuinigingen zullen dan ook gewoon doorgang vinden, denkt onze correspondent. “Het ambtenarenapparaat is topzwaar in Portugal. Een stuk groter dan in de meeste Europese landen. Daar zullen meer klappen gaan vallen. En als over een poosje het IMF aan tafel zit, zullen ook die weten waar er gesneden moet worden. Daar helpt zo’n staking dus niks tegen.”

    • Peter van der Ploeg