Sport kort

Minister: KNVB stuurde onjuiste info WK-opbrengsten

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. „De onjuiste informatie” over de mogelijke opbrengsten van het WK voetbal die naar de Tweede Kamer is gestuurd, „is afkomstig van voetbalbond KNVB”. Dit zei minister Edith Schippers (Sport, VVD) gisteren in de Tweede Kamer. NRC Handelsblad meldde zaterdag dat Schippers’ voorganger Ab Klink in een Kamerbrief over de Nederlandse kandidatuur voor het WK 2018 schreef dat de Duitse overheid had berekend dat het WK van 2006 1,2 miljard euro aan belastingen had opgeleverd. De Duitse regering heeft dit echter nooit gemeld. Het bedrag wordt wel genoemd in een andere studie, waardoor er volgens minister Schippers sprake is „van een verkeerde bronvermelding”. Die studie is echter omstreden. De KNVB ontkende tot dusver de onjuiste informatie te hebben aangeleverd.

Caldas bondscoach van hockeysters

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Hockeybond KNHB heeft Max Caldas aangesteld als bondscoach van de vrouwenploeg. Caldas is momenteel coach van de hockeyers van Bloemendaal, waar hij tot het eind van het jaar aanblijft. Met Bloemendaal won hij in 2009 en 2010 de landstitel en de Euro Hockey League in 2009. Eerder was Caldas onder meer assistent-bondscoach van Marc Lammers bij het WK in 2006 en de Spelen in 2008. Bij beide toernooien behaalde Nederland goud.

Brons voor judoka’s Bosch en Dex Elmont

ABU DHABI. De Nederlandse judoka’s Dex Elmont en Edith Bosch hebben gisteren brons veroverd bij de Grand Prix in Abu Dhabi. Elmont verloor in de klasse tot 73 kilogram in de halve finales van de Rus Mansoer Isajev, Bosch in de categorie tot 70 kilogram van de Spaanse Cecilia Blanco. Oud-wereldkampioen Guillaume Elmont (<81 kg) ging al in zijn eerste partij onderuit tegen de Duitser Sven Maresch. (ANP)