Slangenvoer

In de eerste advertentie die ik tegenkwam stond: ‘Bied Nooit Je Kittens Gratis Aan Ze Zullen Als Slangenvoer Worden Gebruikt.’ Dat was geen grapje. Kattenliefhebbers zijn ervan overtuigd. It’s a jungle out there. Overal ligt de bloeddorstige slangenbezitter op de loer.

Kattenliefhebbers zijn gek. Stuk voor stuk. Ik zag advertenties van oerlelijke mormels die ‘net op tijd uit Kroatië waren gered’. Sommige noemden het ‘misdadig’ om niet twee kittens te nemen, maar één. Sommige kittens mogen Alleen Premiumvoer van Royal Canin Eten! Een mevrouw uit Amstelveen eiste dat het baasje ten minste één dagdeel thuis zou blijven, om op te letten of zoiets. Ik ben daarvoor hopeloos ongeschikt. Ik bungel onderaan de pikorde van dierenvrienden.

Ja, op zoek naar een poes realiseerde ik me weer in wat voor piepklein clubje wij leven. In nrc.next schrijven we gepassioneerd over wat wij Grote Onderwerpen achten, economie, bezuinigingen, democratie. Maar soms vrees ik dat grote groepen Nederlanders dierenmishandeling een veel urgenter probleem vinden. Dat er ontzettend veel mensen zijn die niets geven om excessen van Lucassen of Noord-Korea, maar wakker liggen van het feit dat er nog steeds Kittens Als Slangenvoer Eindigen!

De boer bij wiens kittens ik uiteindelijk ging kijken, leek me een nuchter type. Met een sjekkie tussen zijn lippen greep hij hier en daar wat kittens beet, tilde geroutineerd de staart op en mompelde ‘katertje’ of ‘poesje’. Maar ook zijn nuchtere blik verdween toen ik eenmaal mijn keus had gemaakt. Of we haar eerst in een donkere kleine kamer konden laten wennen? Of we eerst wat brokjes wilden geven en dan ’s avonds een beetje blikvoer. En of we foto’s op konden sturen. Gewoon, om te zien hoe het gaat.

En natuurlijk kocht ook ik uiteindelijk veel te duur premiumvoer. En ik schrijf er een column over. Eentje maar, beloofd.

Rosanne Hertzberger

    • Rosanne Hertzberger