Regering Ierland verhoogt belasting drastisch

Meer Ieren zullen meer belasting moeten betalen. Dat zou vanmiddag de boodschap van de Ierse premier Brian Cowen zijn bij de presentatie van het vierjarenplan. Het regeringsplan moet ervoor zorgen dat het Ierse begrotingstekort van 32 procent wordt teruggedrongen naar 3 procent.

De regering in Dublin doet dit door aanzienlijke belastingverhogingen in te voeren. De helft van de Ierse werknemers betaalt nu geen inkomstenbelasting en zal voortaan worden belast. Naar verwachting levert dit de overheid ongeveer een miljard euro op. Ierse huiseigenaren zullen vanaf 2014 voor het eerst eigendomsbelasting moeten betalen en vanaf dat jaar zal er in Ierland ook voor drinkwater moeten worden betaald.

De regering-Cowen gaat in dezelfde vier jaar 15 miljard euro bezuinigen, onder meer door het schrappen van 27.000 banen, de verlaging van het minimumloon en kortingen op uitkeringen. Alle publieke sectoren zullen worden geraakt.

Als Ierland in aanmerking wil komen voor financiële noodhulp van de andere EU-landen, zullen dit bezuinigingsplan en de begroting die op 7 december wordt gepresenteerd, moeten worden goedgekeurd. Het noodpakket van de EU bevat 85 miljard euro, dat deels gebruikt zal worden voor een kapitaalinjectie in de noodlijdende Ierse banken.

Eurocommissaris Olli Rehn zei gisteren zich „niet met binnenlandse politiek” te willen bemoeien, maar noemde het „essentieel dat de Ierse begroting wordt aangenomen, zodat de onderhandelingen snel kunnen worden afgerond”.

Steun voor de begroting leek gisteren onzeker, maar een opstand binnen regeringspartij Fianna Fáil werd gesust door premier Brian Cowen. Alle parlementsleden hebben beloofd de premier en zijn plannen te steunen tot de goedkeuring van de begroting een feit is.

De grootste oppositiepartij, Fine Gael, gaat vanavond overleggen. Partijleider Endy Kenny van Fine Gael zei gisteren „in het nationaal belang” te zullen gaan stemmen.

De vennootschapsbelasting zal niet gewijzigd worden, herhaalde de Ierse minister van Financiën Brian Lenihan gisteren. De minister zei dat er geen sprake was van druk om de vennootschapsbelasting te verhogen, die met 12,5 procent de laagste is in de Europese Unie.

In ruil voor financiële hulp van de EU eist onder andere Duitsland dat dit concurrentievoordeel wordt opgegeven. Mogelijk komt er wel een compromis waarbij de belastingen voor ondernemingen op een andere manier verhoogd worden.