Procrastineerders zijn niet te genezen

Incassobureaus varen er wel bij. Mensen die hun rekeningen weken laten liggen en zich vervolgens blauw betalen aan buitengerechtelijke kosten. Volgens het weekblad The New Yorker verspillen Amerikanen jaarlijks ook honderden miljoenen dollars omdat ze te laat hun belastingaangifte invullen. En in Europa zou de eurocrisis te danken zijn aan uitstelgedrag van big decision makers.

Hoog tijd om het probleem bij de wortels aan te pakken: maar procrastineren – ofwel uitstelgedrag – is niet uit te roeien. Het is volgens gedragseconoom en Nobelprijswinnaar George Akerhof menseigen: het komt niet voort uit gemakzucht of kortzichtigheid, maar uit ons onvermogen om rationeel met tijd om te gaan. Lees hier een samenvatting van het onlangs verschenen essay in The New Yorker.

    • Steven de Jong