Partyspel: wie van ons is geadopteerd?

In de aanloop naar Sinterklaas probeert Hendrik Spiering nieuwe bordspellen uit. Deze week toverleitjes, Legocreativiteit, spiegelspellen en bitterballen met mayo.

Lekker lachen en elkaar ietsje beter leren kennen. Dat verwacht je van een partyspel. En liefst doe je iets creatiefs. Sinds jaar en dag is daarom het ultieme partyspel (ideaal voor Oudjaar, mannen tegen de vrouwen) Pictionary. Probeer het woord te raden dat de ander tekent.

Maar er kan veel meer. De ontdekking van het jaar is bij ons Graffiti, een soort Pictionary plus. Het leuke is dat vrijwel iedereen voortdurend zit te tekenen, telkens hoeft maar één persoon te raden. Deze ‘rader’ sluit de ogen, de anderen bekijken zwijgend een woord en gaan aan de slag op hun ‘toverleitje’. Zeven van die uitwisbare tekenleitjes zitten bij het spel. Als de zandloper leeg is, opent de ‘rader’ weer de ogen en probeert het woord te raden – meestal niet moeilijk met zoveel tekeningen voor zich. Vervolgens geeft hij de mooiste tekening een prijs en zegt bij iedere tekening wie die getekend heeft – véél moeilijker.

Door al dat ijverige geteken is de sfeer serieuzer dan bij Pictionary, waar al gauw een hitsig radende menigte om de tekenaar heen staat. Daardoor wordt er bij Graffiti wel creatiever gewerkt. ‘Echt je best doen op een tekening! Wanneer mag dat nou nog?’, riep bij ons een enthousiaste volwassene uit. De meeste kinderen zijn er ook gek op. Spannend is het aanwijzen van de mooiste tekening en het raden van de tekenaars, daar win je ook de meeste punten mee.

Esthetischer, ongewoner, maar minder spannend is Creationary, een van de spellen die Lego dit jaar op de markt heeft gebracht en het enige waarin het bouwen met lego zelf centraal staat. Creationary is een soort hints met lego. Ademloos kijkt iedereen toe hoe één persoon een geheim woord uitbeeldt met legosteentjes.

Een telefoon! Een banaan! Tot ieders verrassing gaat het eigenlijk best makkelijk, zowel het maken als het raden. Kleur blijkt heel belangrijk. Wie in groen begint, wekt al snel de juiste verwachting: kerstboom! Zelf doen is hier het leukst. Een van ons wil het spel zelfs kopen om in haar eentje te gaan doen.

Maar genoeg geknutseld. Je kunt ook een partyspel spelen waarin je over je gezelschap vragen moet beantwoorden als: ‘iemand blijkt geadopteerd. Wie denk je dat het is?’ Of: wie denkt er wel eens aan plastische chirurgie? Wie heeft het beste figuur? Dit is Mirror me. Spiegel jezelf door de ogen van een ander. Iedereen doet mee aan de geheime stemming wie het meest waarschijnlijk geadopteerd is. Maar punten verdien je door vervolgens in te schatten hoe hoog of hoe laag je zélf in die stemming eindigt. Er kan zo een werveling van onderlinge verwachtingspatronen ontstaan: ‘die en die zal wel zo stemmen, dus dan zal ik wel ....’. Maar na een uur of wat waren wij toch te melig geworden en door de ingewikkelde voortgang op het bord waren we ook de tel kwijt over wie er aan de beurt was. Toch was het een leuk spel, vooral dus doordat je punten haalt door in te schatten hoe de anderen tegen jou aankijken. Een echt spiegelspel. We dachten wel met heimwee terug aan een van de leukste spellen in dit spiegelgenre, Cliché! Partyspel voor mannen en vrouwen, dat 999Games helaas uit het assortiment heeft genomen, maar dat nog wel tweedehands is te krijgen. Daarin moeten de spelers telkens een top-5 maken van een gegeven onderwerp, zoals ‘redenen waarom een vrouw tegenwoordig niet zwanger wil worden’ of ‘de bekendste poppen uit Sesamstraat’. Punten verdien je door in te schatten hoe vaak de anderen dezelfde namen of redenen noemen. Een verrassend goed interactiespel was dat.

Wie echt melig wil worden, kan de grote bitterballen uit het al wat oudere partyspel Onvoorspelbaar Paul de Leeuw ter hand nemen. Die ballen zijn namelijk de pionnen, met een gekleurd vlaggetje erop. De punten worden uitgekeerd in bitterballetjes en bamihapjes die je dan in je eigen plastic frietbakje kan bewaren. Op het spelbord loop je van de ene mayonaiseklodder naar de andere. En een keur van partyspelvormen trekt voorbij. Schrijf bijvoorbeeld in vijf steekwoorden waarom je een bepaald persoon wilt ontmoeten (zoals Lady Gaga of prins Claus) en de anderen schrijven op welke trefwoorden ze bij jou vermoeden. Maar soms moet je een typetje uitbeelden, of een woord raden van iemand die alleen ja of nee mag zeggen (wij raadden in acht vragen Inge de Bruijn!). En zelfs moet je liedjes zingen. Helemaal Paul de Leeuw in een vrolijke snackbar. Maar het sterkst van alle partyspellen geldt hier, tenminste bij volwassenen: drank op tafel.

Graffiti (999 Games) ca. €28; Creationary (Lego) ca. €35; Mirror me (F&F games) €27,50; Onvoorspelbaar Paul de Leeuw (Identity Games) ca. €30

    • Hendrik Spiering