Orgasmespotje moet kieslust opwekken

In een poging de Catalanen zondag alsnog naar de stembus te lokken voor de regionale parlementsverkiezingen zijn politieke partijen momenteel tot veel bereid om op te vallen.

Zo trok de jongerenafdeling van de Catalaanse socialisten deze maand de aandacht met een webfilmpje waarin een jonge vrouw een orgasme krijgt in het stemhokje. En vorige week moest de conservatieve Volkspartij (PP) na luid protest een videospelletje van haar website te halen waarin illegale immigranten konden worden afgeschoten.

Waarna al snel weer ophef ontstond over een spotje van de Catalaans-nationalistische politicus Joan Laporta die zich laat aanprijzen door een bekende pornoactrice die in haar ondergoed zingend door Madrid danst. En de nationalistische centrumpartij CiU besloot een eigen polemisch filmpje te lanceren waarin een als Spanje uitgedoste zakkenroller de portemonnees van Catalanen steelt.

De partijen kiezen voor de opvallende campagnemiddelen, nu opiniepeilers al weken een historisch lage opkomst voorspellen. Slechts de helft van de kiezers zou zondag willen gaan stemmen. Vooral de socialisten wacht waarschijnlijk een afstraffing, uit onvrede over de crisis en de gematigde Catalaans-nationalisten van CiU zullen zo goed als zeker winnen. Of de campagne de apathie bij de kiezer wegneemt of het cynisme onder het electoraat juist vergroot, moet zondag blijken.

Links naar de filmpjes via het weblog: nrc.nl/madrid