Onrust groeit rond bestuur Ajax

Ajax 0 Real Madrid 4

Ruststand 0-2. 36. Benzema 0-1, 44. Arbeloa 0-2, 70. Ronaldo 0-3, 81. Ronaldo 0-4. Scheidsrechter: Thomson (Scho). Toeschouwers: 51.466.

Nog niet eens de (ingecalculeerde) uitschakeling voor de Champions League, eerder de manier waarop bezorgde de vijfde colonne van Ajax gisteren nieuwe argumenten om te infiltreren in de clubleiding. Zonder zich in te spannen vernederde Real Madrid de Amsterdamse voetbaltrots met de grootste thuisnederlaag in het Europese clubvoetbal: 0-4.

Ondertussen zijn Theo van Duivenbode, voorzitter van gezelligheidsvereniging Lucky Ajax, en Keje Molenaar achter de coulissen druk bezig oud-spelers van het eerste elftal aan te moedigen zich op 14 december verkiesbaar te stellen voor de ledenraad. Van de 24 leden in het college zijn 8 dan aftredend of herkiesbaar. Doel is niet een ‘fluwelen revolutie’ te bewerkstelligen, waartoe Johan Cruijff eerder in een column opriep, maar koerswijzigingen en het toevoegen van meer voetbalkennis in de raad van commissarissen of directie. Een aantal personen in de top moet daarvoor wel vervangen worden.

De ledenraad, die het verenigingsbestuur kan wegsturen en aanstellen, zou op die manier van Ajax weer een respectabel voetbalbolwerk moeten maken. Op het lijstje van Van Duivenbode stond Jan Mulder hoog genoteerd. De analyticus heeft voor de eer bedankt. Gisteren liet ook Marc Overmars weten geen interesse te hebben. Molenaar en Peter Boeve willen zich wel kandidaat stellen. Ook Edo Ophof is daartoe in beginsel bereid. Onduidelijk blijft vooralsnog of Cruijff zelf wil toetreden tot de ledenraad. De groep dissidenten die hij aanvoert zou graag willen dat hij toetreedt tot de raad van commissarissen van Ajax. Maar zoals vaker in het verleden committeert Cruijff zich niet aan functies. Ook deze keer zal waarschijnlijk blijken dat zijn initiatief vrijblijvend is geweest.

Van Duivenbode heeft niet veel alternatieven. Er wordt wel degelijk gekeken of de oud-voetballers over bestuurlijke kwaliteiten beschikken. Dan is de spoeling dun, ze mogen niet ouder zijn dan zeventig jaar. Mochten er toch acht oud-spelers in de ledenraad komen dan zullen zij zich aansluiten bij de al aanwezige vijf voetballers van de zaterdagafdeling om zo een meerderheid te creëren.

De kansloze nederlaag tegen Real Madrid illustreerde nog eens hoever Ajax is afgegleden van de Europese top. In alle geledingen van de club zal de lat hoger gelegd moeten worden om niet verder weg te zakken. Ook de huidige spelers beseffen dat er hiaten zitten in de bestuurlijke organisatie. De onrust, die Cruijff met zijn columns heeft gecreëerd, is ook bij hen niet onopgemerkt gebleven. Urby Emanuelson, schuldig aan twee tegendoelpunten, zei bijvoorbeeld: „Na een nederlaag als deze zal het niet rustiger worden bij Ajax. Wij zien ook wel dat er veel dingen worden geroepen en geschreven. Wat er precies speelt, weten we niet. Het zou goed zijn als er duidelijkheid komt. Als verkeerde mensen aan de touwtjes trekken, moet dat veranderen. Maar ik zie het niet als een oplossing om nu de hoofdtrainer weg te sturen. Ik heb bij Ajax al heel wat coaches meegemaakt, het komt steeds weer op hetzelfde neer.”

De snelle dribbelaar, meestal linksback of linksbuiten, speelde tegen Real voor de verandering als linkshalf. Trainer Martin Jol had een aanvallend middenveld opgesteld met Emanuelson en Siem de Jong. Demy de Zeeuw bleef aanvankelijk om tactische redenen aan de kant. De middenvelder was daar verbolgen over. Hij had geen uitleg gekregen van Jol en dacht te zullen starten.

In tegenstelling tot de wedstrijd in Madrid nam Real aanvankelijk een afwachtende houding aan. Maar toen bij het zeer slordige Ajax de linies ver uit elkaar kwamen te liggen, sloeg de ploeg van trainer José Mourinho genadeloos toe. In totaal schoot Ajax één keer gericht op het doel, Real Madrid tienmaal. „We hadden compacter moeten spelen”, besefte Vurnon Anita achteraf. Het was ook inherent aan de offensieve tactiek, die gezien de krachtsverhoudingen in Madrid als zelfmoord beschouwd kon worden. Jol daarover: „Had ik dan Rasmus Lindgren moeten opstellen? In het Bernabeu stadion regende het kansen voor Real. Dat was nu niet zo.”

Ajax werd niet alleen te kijk gezet door balvirtuozen als Cristiano Ronaldo en Mesut Özil, ook door Sergio Ramos en Xabi Alonso die zich in de slotfase konden permitteren met tijdrekken een tweede gele kaart uit te lokken. Daardoor kunnen ze op 8 december tegen Auxerre en vrije dag nemen en met een schone lei verder. Als Real niettemin aan zijn sportieve plicht voldoet kan Ajax zich die avond tegen AC Milan plaatsen voor de knock-outfase van de Europa League.

Vooralsnog kampt de ploeg in de aanloop naar het duel met VVV-Venlo van zondag met personele problemen in de aanval. De KNVB wil Luis Suarez voor zeven duels schorsen vanwege het bijtincident in de wedstrijd tegen PSV. Mounir El Hamdaoui (enkel) en Mido (lies) zijn waarschijnlijk door blessures niet inzetbaar. „Ik zal een beroep moeten doen op Darko Bodul of Suk Hyun-jun ”, schetste Jol de armoede bij Ajax dat ooit zo veel mooie aanvallers voortbracht.

    • Erik Oudshoorn