‘Nieuw-Zeelandse mijnwerkers zijn dood’

Een nieuwe explosie in de Nieuw-Zeelandse kolenmijn waar sinds vrijdag 29 mijnwerkers vastzaten, heeft een einde gemaakt aan de hoop dat de mannen levend gevonden worden. Dat maakte politiecommissaris Gary Knowles woensdag bekend.

De eerste explosie in de Pike River Mine (vlakbij Greymouth) vond afgelopen vrijdag plaats. Er werden aanvankelijk geen doden gemeld, maar 29 kompels werden vermist. Zaterdag woedde een brand in de mijn, waardoor reddingswerkers niet naar binnen konden. Een tweede, ‘zeer heftige’ explosie in de mijn maakte vandaag dus een einde aan de hoop dat de mijnwerkers nog levend onder de grond vandaan zouden komen. “Gebaseerd op de informatie van experts is het onze overtuiging dat niemand dit heeft overleefd en dat iedereen is omgekomen”, zegt Knowles.

Vorige maand werden 33 mijnwerkers in Chili veilig weer naar boven gehaald nadat ze door een explosie ruim twee maanden hadden vastgezeten. Het laatste vergelijkbare voorval in Nieuw-Zeeland vond plaats in 1967; toen kwamen 19 mijnwerkers om het leven.

    • Peter Zantingh