'Met sporten luister ik naar podcasts van de BBC'

Wekelijks vertelt een Bekende Nederlander over zijn mediagebruik. Vandaag minister Marja van Bijsterveldt: „De tv staat bij ons achter een muurtje.”

„Het eerste wat ik ’s ochtend doe, is sporten op zolder met mijn iPod op”, zegt minister Van Bijsterveldt van OCW. „Voor ik ga fietsen, roeien en cross-trainen, download ik podcasts als BBC News Hour en Global News. Podcasten is geweldig; ik kan razendsnel door een enorme berg informatie heen.”

Luistert u ook naar muziek terwijl u sport?

„Op zondag heeft de BBC geen actuele edities van de podcasts, dus dan luister ik naar muziek. Ramses Shaffy heb ik standaard op mij iPod, en de Beatles. All My Loving; daar kan je heerlijk op sporten.

Ook klassieke muziek?

Zeker; de pianoconcerten van Rachmaninov, en nu het Weihnachtsoratorium van Bach. Daar zou ik wel het hele jaar naar willen luisteren, maar het is kerstmuziek, dus dat mag van mezelf pas na 1 november.

En de ‘Matthäus-Passion’?

„Daarvoor beheers ik me tot na de voorjaarsvakantie.”

Wat doet u als u klaar bent met sporten?

„Als ik beneden kom, lees ik de kranten. We hebben er vijf: Trouw, de Volkskrant, Het Financieele Dagblad, De Telegraaf, en ’s avonds NRC Handelsblad.”

Wat doet u op het web?

„Op het werk google ik bijvoorbeeld mensen met wie ik een afspraak heb. Dan kan ik snel even opzoeken wat zijn of haar achtergrond is, of wat diegene ook alweer op tv had gezegd. Verder bezoek ik sites van kranten en omroepen. De BBC heeft een hele mooie site. Ik heb ook een poos getwitterd, maar ik had er toch te weinig tijd voor om het echt bij te kunnen houden.”

Dat kunt u toch laten doen door een uwer ambtenaren?

„Nee, dat werkt niet. Tweets zijn persoonlijk. Die moet je zoveel mogelijk zelf schrijven. Maar ik ben het weer aan het opstarten.”

Wat voor apps heeft u zoal op uw telefoon?

„Ik heb op mijn iPhone Trouw, De Telegraaf en de Volkskrant.”

Geen app van NRC Handelsblad?

„Nee, daar moet je geloof ik apart voor betalen. Ik geniet al genoeg van de papieren versie”

Wat kijkt u op televisie?

„Actualiteiten, Nieuwsuur, Brandpunt is heel goed geworden. De journaals, RTL en NOS. En op zondag Buitenhof; heerlijk, de rust van een echt gesprek, de ruimte om een verdiepingsslag te maken.”

En zijn ze inderdaad te links, die nieuwsrubrieken?

„Een aantal jaar geleden wel, ik heb mij daar toen ook druk over gemaakt. Maar tegenwoordig zijn de omroepen zich meer bewust van hun grote verantwoordelijkheid. Het is nu meer puur nieuws, minder gekleurde duiding. Een publieke omroep kan best een links geluid hebben, als dat bij de signatuur hoort, maar dat moet wel in een pluriforme omgeving. Daarom is de komst van de nieuwe omroepen van rechtse signatuur, zoals WNL een terechte verbreding.”

Kijkt u naast het nieuws ook wel eens naar amusement en kunst, gewoon voor uw plezier?

„Nee, ik kijk niet veel. De tv staat bij ons achter een muurtje. Ik wil niet zo’n dominant scherm in de kamer. Als ik thuiskom, wil ik mijn gezin zien. Ik heb wel vaak de radio aan, Classic FM vooral, als achtergrondmuziek. Ik kijk wel eens een film, maar ik val er vaak halverwege in; dat kijkt niet lekker.

„Waar ik vroeger graag naar keek, was Kruispunt van de RKK. Inspirerend, beschouwend; een mooi moment van rust aan het einde van een lange week.”

    • Wilfred Takken