Levend begraven in Irak

Buried. Regie: Rodrigo Cortés. Met: Ryan Reynolds, José Luis García Pérez, Robert Paterson. In: 20 bioscopen. **

Acteurs en actrices werden al talloze malen levend begraven: recentelijk moest Uma Thurman in Kill Bill 2 met blote knokkels haar doodskist openslaan. Maar een film lang levend begraven zijn?

Een onmogelijk project, noemt regisseur Rodrigo Cortés Buried. Paul Conroy (Ryan Reynolds), als trucker werkzaam in Irak, ontdekt tot zijn horreur dat hij levend begraven is met een mobiele telefoon, aansteker, zaklantaarn en nog wat lichtbronnen. We verlaten zijn kist nooit, zelfs niet voor een flashback of droom, maar Conroy hoeft zich niet te vervelen. Zijn kidnapper eist dat hij zelf rondbelt om miljoenen dollars los te praten, filmpjes te maken van zijn benarde situatie en te versturen. Conroy heeft een paar uur, dan is zijn zuurstof op.

Buried, gefilmd in zeventien dagen en zeven doodskisten, bevat teveel idiote vondsten die louter bedoeld zijn om anderhalf uur vol te krijgen. Welke kidnapper gaat zo terloops om met kostbaar handelswaar? Waarom moet Conroy als zijn lucht bijna op is nog eens een vinger afsnijden? En welke werkgever ontslaat een ontvoerde nog snel even om geen verzekeringsgeld te betalen? Niet iets waarmee je als modern bedrijf in de publiciteit wil komen.

Ryan Reynolds acteert als Conroy te geforceerd, is te vaak aan angstaanval en hyperventilatie onderhevig. Al dat schreeuwen en hijgen stompt af. Misschien had de visueel inventieve Cortés dit idee beter kunnen begraven.

    • Coen van Zwol