'Leuker dan ingelijste poster'

Oud-ondernemer Henk van den Berg is samen met zijn vrouw een curieuze galerie in hedendaagse kunst begonnen.

Anja & Henk van den BERG. Galerie BERGARDE. foto VINCENT MENTZEL==F/C==Nederland. Heerjansdam, 3 november 2010

Vrienden en kennissen waarschuwden Henk van den Berg (59) drie jaar geleden. Na de verkoop van zijn zeesleeprederij, een bloeiend bedrijf dat hij dertig jaar eerder vanuit een zolderkamer was begonnen, moest hij oppassen niet in een ‘zwart gat’ te tuimelen. De oud-ondernemer vertelt de anekdote met een grijns. „Het tegendeel is gebeurd. Ik heb mezelf opnieuw uitgevonden.”

Samen met zijn vrouw Anja opende Van den Berg een even opmerkelijke als onorthodoxe galerie in moderne kunst: Bergarde, een samentrekking van zijn naam en ‘art’. In een luxueus verbouwde voormalige paardenstal op zijn landgoed Het Buitenland in Heerjansdam toont Van den Berg op afspraak de kunstwerken die hij de afgelopen jaren verzamelde: een bonte mix van gevestigde namen en volstrekt onbekende kunstenaars.

Grote, door modefotograaf David LaChapelle ontworpen neonsculpturen hangen naast kostbare schilderijen van Lucebert en Anton Henning (afkomstig uit de eerder dit jaar geveilde Peter Stuyvesant-collectie) en fleurige niets-aan-de-handkunst van Evelyn Bierman Lucas. Over deze laatste doeken, al te koop vanaf 249 euro, zegt de galeriehouder: „Leuker toch dan de ingelijste posters van Ikea?”

De kersverse kunstverkopers zijn betrekkelijke nieuwkomers in de wereld van de moderne kunst. Twee jaar geleden hing hun landhuis nog vol met Haagse School-schilderijen. „Opeens was ik uitgekeken op die negentiende-eeuwse kunst. We hebben bijna alles laten veilen.”

Als zoon van een machinebankwerker was kunst vroeger thuis geen vanzelfsprekendheid. Pas als hbs’er zag Van den Berg bij een klasgenoot een huis vol moderne kunst. „Al die jaren als ondernemer heb ik me gerealiseerd dat het zakenleven nogal eendimensionaal is. Het was mijn stiel, maar tegelijkertijd ook weer niet. Altijd heb ik de behoefte gevoeld nog eens iets creatiefs te gaan doen.”

Als rentenier werd hij gegrepen door moderne kunst. Op beurzen als Art Basel ontdekte hij hoe „beangstigend groot” deze nieuwe wereld voor hem was. Eerst kocht hij veilig grote namen – grafiek van Karel Appel en Andy Warhol. Maar al snel durfde hij meer op eigen kompas te varen en kocht hij werken die na beursbezoek „in zijn geheugen waren blijven hangen”.

Op zijn 11 hectare grote landgoed stond een grote schuur.Daarvan wilde Van den Berg een onderkomen maken voor feesten en voor zijn klassieke Ferrari’s. Een bevriende Italiaanse kunstenaar gaf het advies in de schuur een galerie te beginnen

Volgend jaar zal Van den Berg de galerie uitbreiden met de benedenruimte van het buurpand. Het is de bedoeling om op die plek drie- tot viermaal per jaar het werk van één kunstenaar te presenteren. Van den Berg: „Ik zit in een luxe positie. Ik kan vanuit een bepaalde kapitaalpositie functioneren. Ik heb niet de ambitie heel commercieel te zijn. Ik wil graag kunstenaars die ik bewonder, zoals Marijke de Goey en Hidde van Schie, een kans bieden.”

Bergarde galleries heeft één werknemer, curator Monica Visser. Haar salaris terugverdienen, dat is de bescheiden ambitie die de galerie-eigenaar zich stelt. Een andere wens is om de drempelvrees voor galeries te slechten. Van den Berg: „Bij grote galeries heb ik vaak het gevoel dat je een mening wordt opgedrongen. Ik gun alle bezoekers hun eigen opvatting over wat goede of slechte kunst is.”

Bergarde beschouwt de collectie als een bron, die zichzelf steeds ververst. Als een schilderij of beeld uit de eigen collectie wordt verkocht, zal het worden vervangen door een nieuw stuk. Ook de kunst die bij de familie Van den Berg thuis aan de muur hangt, is te koop. Is dat niet moeilijk, om van een geliefd kunstwerk afscheid te nemen? Anja van den Berg lacht en zegt dat dat wel zal lukken. Alleen voor Andy Warhols portret van koningin Beatrix maakt ze een uitzondering. „Dat moet nog maar een tijdje blijven hangen.”

Bergarde galleries, landgoed Het Buitenland in Heerjansdam. Open op afspraak. Zie www.bergarde.com

    • Arjen Ribbens